Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tovább csatározik egymással Kína és Japán

Bokor Gábor

2017.05.19. 12:28

Egyre durvább dolgok történnek Ázsiában.
PEKING, 12:28

Egyre durvább dolgok történnek Ázsiában.

A helyi sajtó beszámolója szerint szerdán kínai vadászgépek fogtak be egy amerikai felderítő repülőgépet a Kelet-kínai-tenger felett. Az elmúlt hetekben különösen feszült a viszony a térségben, ugyanis Japán harci gépeket vezényelt egy vitatott hovatartozású szigetcsoporthoz. Csütörtökön négy kínai hajó hatolt be Japán által saját területi vizeknek tekintett területre, ami tovább feszítette a húrt. 

Az amerikai légierő beszámolója szerint egy WC-135-ös, Constant Phoenix típusú amerikai felderítő repülőgép a nemzetközi légtérben, a nemzetközi jognak megfelelő módon végezte szokásos küldetését, amelynek során mintákat vett a levegőből.

A repülőt két kínai Szu–30-as vadászgép közelítette meg. Lori Hodge alezredes beszámolója szerint az amerikai gép befogása teljesen szakmaiatlan és a felek majd a diplomáciai csatornákon megvitatják majd az ügyet.

Kína 2013-ban hozta létre a Kelet-kínai-tengeri Légvédelmi Azonosító Övezetet, amelyet az Egyesült Államok jogtalannak tart és nem ismer el. Egy másik, a térségben lévő helyszínen négy kínai hajó hatolt be a Japán által saját területi vizeknek tekintett területre, a vitatott Tiaojü/Szenkaku szigetcsoport vizeire.

Az eset után Inada Tomomi japán védelmi miniszter elmondta, hogy a helyzet elmérgesedése tarthatatlan és elfogadhatatlan.

Az eset Japán szuverenitásának megsértését jelenti. Japán két F–15-ös vadászgépet és egy E–2C és egy AWACS típusú légtérellenőrző repülőgépet vezényelt a térségbe. Japán az eset miatt jegyzékben tiltakozott a tokiói kínai nagykövetségen"

– fogalmazott.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére