Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

További nehézségeket okozhat az EU-nak a Brexit

888.hu

2021.11.05. 21:30

Súlyos következménnyel járna, ha London beváltva fenyegetését felfüggesztené a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréhez kapcsolódó észak-írországi protokoll végrehajtását – közölte Maros Sefcovic, az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokért felelős tagja Brüsszelben pénteken.

Nagy-Britannia október közepén terjesztett javaslatot az Európai Unió elé az észak-írországi protokoll módosítására. David Frost brit Brexit-ügyi államtitkár utalást tett arra, hogy megállapodás elmaradása esetén a brit kormány akár egyoldalúan felfüggesztheti a protokoll végrehajtását.
Maros Sefcovic pénteken, miután megbeszélést folytatott David Frosttal az északír protokollal kapcsolatos vitákról, sajtótájékoztatóján kijelentette: egy ilyen lépés instabilitáshoz és kiszámíthatatlansághoz vezetne Észak-Írországban. Emellett pedig komoly következményei lennének az EU és Egyesült Királyság kapcsolataira nézve is, mivel az a jegyzőkönyv végrehajtására irányuló konszenzusos megoldásra irányuló uniós erőfeszítések elutasítását jelentené – mondta.

Az uniós biztos hangsúlyozta, noha az Európai Bizottság intenzíven dolgozik azon, hogy közeledjenek az álláspontok, az uniós bizottság ez idáig nem látott semmilyen előremutató lépést az Egyesült Királyság részéről.

Közölte, a megoldás érdekekében az brüsszeli testület fenntartja a vámellenőrzések könnyítését szolgáló javaslatát. Az úgynevezett „gyors sávok” létrehozásának köszönhetően a vámokkal kapcsolatos bürokrácia felére csökkenne, jelentős könnyebbséget biztosítva a helyszíni szolgáltatók számára – mondta. Tájékoztatása szerint az intézkedés a Nagy-Britanniából származó Észak-Írországban fogyasztott áruk széles körét érintené, hatására mintegy 80 százalékkal csökkennének a vámellenőrzések és 50 százalékkal a vonatkozó vámeljárások.
Az elmúlt napokban fellángolt, elsősorban a halászati jogosultságok ügyében Nagy-Britannia és Franciaország között kialakult viszállyal kapcsolatban Sefcovic közölte, az EU és Nagy-Britannia kereskedelmi és együttműködési megállapodása egyértelműen fogalmaz: az Egyesült Királyság felségvizein engedélyezni kell a halásztatot. Ez azt jelenti, hogy minden jogosult francia hajónak halászati engedélyt kell kapnia – húzta alá.
A megbeszélések szakértői szinten november 12-én, Londonban folytatódnak – tájékoztatott az uniós biztos.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére