Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

További száz milliárdot kaphatnak a Questor-károsultjai

888.hu

2015.11.08. 11:40

A Befektetõ-védelmi Alap már kifizette a jogszabály szerint járó összeget a károsultaknak. Akit ennél nagyobb kár ért, most a Questor Alaptól várhatja a kárpótlást.
BUDAPEST, 11:40

Márciusban dőlt be a Budacash és a Hungária Értékpapír brókerház mellett a Questor is. A probléma az volt, hogy a kereskedőházak fiktív kötvényeket adtak el a befektetőknek, amelyeket korábban semmilyen hivatalos szerv nem engedélyezett. A  befektetők pénze eltűnt, a károsultaknál pedig nem maradt más, mint az értéktelen papírfecni.

 

via GIPHY

Ezen segített első körben a Befektető-védelmi Alap (Beva), amely egyfajta biztosítékként működik a befektetőknek. Minden brókerház hozzájárulást fizet a Bevának havonta, cserébe csőd esetén az alap 6 millió forintig kárpótolja a bedőlt cég ügyfeleit.

A Questor-károsultak kártalanítása júliusban kezdődött, úgy hogy a befektetéseiket egymillió forintig száz százalékban, egymillió forint felett az afölötti rész kilencven százalékában fizették ki, de csak ha a Questor Értékpapír Zrt.-től vásárolták a papírokat.

A fiktív kötvényeket a Beva pénzkövetelésként vette figyelembe, úgy,  hogy az "értékpapírok" vásárlásakor kifizetett vételár képezi a kártalanítás alapját. Az elszámolás során külön problémát jelentett, hogy a Questor által vezetett értékpapír-számlákon nem különíthetők el a fiktív és valós kötvények, azaz nem lehet tudni, ki vásárolt valós, és ki fiktív papírokat.

 

 

Összesen 88 milliárd forintot fizetnek ki 32 ezer ügyfélnek.

 

Na de mi lesz azokkal, akik nagyban játszottak?

Áprilisban az országgyűlés úgy rendelkezett, hogy a károsultakat 30 millió forintig kártalanítani kell, méghozzá egy kárrendezési alapból, amit a pénzintézetek adnak össze. Ez azonban sokaknak nem tetszett.

A károsultak szerint jelentős eltérések vannak a kártalanításban. A pénzintézetek pedig az nem tetszik, hogy hozzá kell járulniuk a kárrendezési alaphoz. Ezért többen is megtámadták az Alkotmánybíróságon az áprilisi törvényt. Ha a károsultaknak ad igazat az Ab, akkor a kárrendezési alapból akár 100 milliárd forintot is kifizetnek majd nekik. Azt egyelőre nem tudni, az Alkotmánybíróság mikor dönt a beadványokról.
  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére