Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Transznemû macikkal tömik a gyerekek fejét

Tóth Dalma

2017.10.11. 18:58

Egyre több olyan gyerekeknek szóló könyv van, amiben szó esik a transzszexualitásról és a transzfluid személyekrõl. A világ egyik legnagyobb könyvvásárát is - amit Frankfurtban tartanak - kezdik meghódítani az ilyen könyvek.
FRANKFURT, 16:58

Egyre több olyan gyerekeknek szóló könyv van, amiben szó esik a transzszexualitásról és a transzfluid személyekről. A világ egyik legnagyobb könyvvásárát is – amit Frankfurtban tartanak – kezdik meghódítani az ilyen könyvek.

Ma néhány ember szerint nem egyértelmű, hogy mit jelent fiúnak vagy lánynak lenni. Nekik köszönhetően a gendertéma áttört egy határt, és beleférkőzött a gyerekkönyvekbe is.

A gyerekkönyvekben eddig tabunak számított a transzneműség, de egyre több olyan olvasmány van, aminek a főszereplője egy transznemű személy. A kritikusokat még megosztja a téma, hogy káros, vagy helyénvaló-e ilyen komplex témákkal bombázni a gyerekeket, viszont a szülők közül sokan nem örülnek, hogy a gendertéma kezdi meghódítani a gyerekkönyvpiacot – írja a The Local.

A frankfurti könyvvásáron több olyan könyvet is találunk, ami gendertémában íródott a gyerekeknek.

Az Introducing Tilly című könyv Thomas maciról szól, aki a legjobb barátjának bevallja, hogy ő mindig is tudta, hogy valójában egy mackólány, nem pedig mackófiú. A képeskönyvet egy ausztrál szerző, Jessica Walton alkotta, akit a saját apjának története ihletett meg. Jessica apja férfiból nővé vált. A könyv négyéves kortól ajánlott.

Az idősebb gyerekeknek pedig ott van Alex Gino könyve, a George. A könyv főszereplője egy 10 éves srác, aki korábban lány volt, de a titkáról senkiről sem tud. George azt szeretné, ha ő játszhatná az iskolai színdarabban a női főszereplőt, de a tanár nem engedi meg neki, mivel George fiú. Végül egyik barátja segítségével megkapja a főszerepet, és fény derül a titkára is, arra, hogy korábban lány volt.

Kansas egyik kerületében úgy döntöttek, hogy erre a könyvre nincs szükség az iskolák könyvtárában, mert a helyi vezetők nem szeretnék, ha a fiatalok ilyen témákkal foglalkoznának.

Erre Gino (aki egyébként genderqueernek tartja magát, tehát nem a kétváltozós gender [nő, férfi] alapján határozza meg magát, azaz nem tudja, hogy fiú vagy lány) kampányba kezdett Twitteren. Pénzt gyűjtött, hogy a könyvből mindegy egyes iskolai könyvtárba el tudjon juttatni egy példányt. A transznemű emberek elfogadását elősegíti, ha a gyerekekkel megismertetjük a transznemű emberek történeteit – véli Gino.

De itt van Meredith Russo könyve is az "If I Was Your Girl". A könyv egy amerikai tiniről szól, aki új életet kezd egy iskolában, majd beleszeret egy fiúba. A sztori eddig szokványos lenne, de Amanda súlyos titkot hordoz magában, és senkivel sem beszél a múltjáról. Amandát korábban Andrew-nak hívták, azaz fiú volt, de ezt senkinek sem meri elmondani.

Egy gyerekkönyvszakértő, Bardola szerint a gyerekeknek kell eldönteniük, hogy elolvassák-e az ilyen műveket, a kritikusoknak pedig a könyvek minősége alapján kellene megítélniük az ilyen típusú műveket. Ralf Schweikert irodalmi kritikus azonban más véleményen van. Ha arról akarsz beszélni, hogy milyen, amikor egy rossz testben élsz, akkor a fiatal olvasókat is megkérdezheted – mondta. Hiszen a tinik teste épp változásban van, és sokszor nincsenek kibékülve magukkal.

Úgy látszik, a gyerekkönyveket illetően kezd lejárni a macik, pónik, hercegnők és sárkányok kora, helyettük jönnek a transzneműek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére