Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump bevonul Szíriába?

Vincze Viktor Attila

2017.03.09. 20:28

Sokak szerint történelmi jelentõségû lépést tett Donald Trump azzal, hogy elrendelte amerikai szárazföldi harcoló alakulatok Szíria területére történõ behatolását. Még nem lehet tudni milyen következményei lehetnek az amerikai szerepvállalásnak. Feltehetõen a lépés bonyolítani fogja a válságot, mivel annak sem Szíria, sem Oroszország, sem pedig Törökország nem örül.

Az új jellegű amerikai katonai jelenlétről elsőként beszámoló Washington Post közlése szerint az USA hadseregének bevonulása hivatalosan az Iszlám Állam elleni harc keretében, az iszlamisták Rakkából való kiűzése érdekében történik.

A lépés azonban egyes elemzők szerint példátlan eszkalációját jelenti az amerikai részvételnek a szíriai háborúban. Ráadásul erről Donald Trump egyedül döntött, kongresszusi felhatalmazás nélkül; és anélkül, hogy azt az ENSZ bármilyen döntése is támogatná. Nem utolsósorban a hírek szerint a szír kormány sem adott engedélyt az USA katonai jelenlétére.

A Washington Post információi szerint a szír területre belépett amerikai erő nagyrészt könnyű harckocsikból, nehéztüzérségből, valamint az ezt biztosító lövész egységekből áll.

Az USA katonái a hivatalos források szerint a tengerészgyalogsághoz tartozó 155 milliméteres M777 önjáró tarackokkal biztosítják a tüzérségi támogatást az ISIS Rakkában található regionális központja elleni támadás során, amelyet a kurd felkelő erők vezette szír ellenzék hajt végre.

Az első megerősítése a bevonulásnak március 5-én történt meg, amiről az RT felvételeket mutatott be. Ezeken egy amerikai katonai konvoj látható, amely már belépett Szíria területére, Manbij térségében.

Az amerikai média beszámolói szerint a Szíriában feladatot teljesítő amerikai csapatok között ott vannak az USA 75. Ranger Regiment egységének Stryker típusú, könnyűpáncélos járművei is.

Az első elemzések szerint az, hogy a szíriai kormányerőket megelőzve most az Egyesült Államok akarja Rakka városát elfoglalni az ISIS-től, azt jelentheti, hogy az USA egyébként nem tervezi ezeknek a területeknek az automatikus átadását a szír kormánynak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére