Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump elnöki stábjából hatan megbuktak az FBI nemzetbiztonsági átvilágításán

Vincze Viktor Attila

2017.02.17. 09:58

Donald Trump elnöki adminisztrációjából csütörtökön hat elnöki stábtagot azonnali hatállyal elbocsátottak, a Fehér Ház õrsége pedig az épületen kívülre kísérte az érintett személyeket, mivel megbuktak az FBI nemzetbiztonsági átvilágításán. Azt nem lehet tudni, hogy a családi kapcsolatoktól az egészségügyi kérdéseken át a személyes anyagi helyzetre is kiterjedõ háttérvizsgálat miért ilyen eredménnyel zárult.
WASHINGTON, 9:58

Donald Trump elnöki adminisztrációjából csütörtökön hat elnöki stábtagot azonnali hatállyal elbocsátottak, a Fehér Ház őrsége pedig az épületen kívülre kísérte az érintett személyeket, mivel megbuktak az FBI nemzetbiztonsági átvilágításán.

A hírek szerint ezeknek az elbocsátott dolgozóknak azért kellett menniük, mert a Fehér Ház munkatársai számára kötelező SF86 nevű nemzetbiztonsági átvilágításon velük kapcsolatban aggályosnak talált valamilyen körülményt az FBI.

Ennek az amerikai átvilágításnak – a magyar C típusú nemzetbiztonság átvilágításhoz hasonló módon – van egy 127 oldalas kérdőívből álló része amihez még hozzájárul az amerikai nemzetbiztonsági szervezetek saját vizsgálatainak az eredménye is. Az elbocsátások indokait nem hozták nyilvánosságra eddig a hatóságok.

Nem kizárható, hogy pusztán adminisztratív okok is állhatnak a vizsgálati eredmények hátterében. Ugyanakkor az sem kizárható, hogy ez az  ügy valamilyen módon kapcsolatban van Michael Flynn elnöki nemzetbiztonsági főtanácsadó hétfői leváltásával. Akár olyan módon is, hogy az amerikai titkosszolgálatok és Donald Trump között mostanra már szinte nyíltan vállalt ellentét szándékosan látványos következményeként most egy, a szokásosnál szigorúbb nemzetbiztonsági átvilágítás vezetett a hat személyt érintő döntésre.

Hivatalosan nem közölték az elbocsátottak neveit, de az amerikai sajtó értesülései szerint közöttük van az a Caroline Wiles is, akieddig az elnök utazásait szervezte, és aki egyébként Donald Trump floridai választási kampányvezetőjének a lánya.

Caroline Wiles egyébként továbbra is élvezi az elnök bizalmát, amit az is mutat, hogy állítólag a Pénzügyminisztériumban már egy felelős beosztásba várják.

A Trump-adminisztráció ellenfelei szerint kár, hogy Trump és elnöki csapata ebben az ügyben sem hallgatta meg az előzetesen elhangzott jóindulatú figyelmeztetéseket arra, hogy bizonyos szabályok betartásától nem lehet eltérni. Ilyen megkerülhetetlen dolog, hogy a Fehér Házban csak olyan személyek dolgozhatnak, valamint csak akkor lehet állandó belépési engedélyük az épületeibe, ha bizonyítottan nem jelent semmilyen nemzetbiztonsági kockázatot vagy veszélyt a személyük.

Reince Priebus, a Fehér Ház személyzeti főnöke Donald Trump hivatali esküjének letételekor még azt mondta, hogy szerinte semmi sem indokolja, hogy csak olyan embereket vegyen fel az új elnöki adminisztráció, akik már átestek a nemzetbiztonsági átvilágításon.

A most elbocsátott öt munkatársa kapcsán Priebust arról kérdezte Chris Wallace a Fox News televíziós csatornán, hogy ennek a fejleménynek a tükrében szünetelteti-e esetleg a Trump-adminisztráció az új munkatársak meghallgatásait és a felvételüket addig, amíg minden jelentkezőnek nem készül el a biztonsági átvilágítása.

Priebus nemmel válaszolt, hozzátéve, hogy azok az emberek, akiknek számítanak a munkájára, mind olyanok, akik rendkívül sikeresnek bizonyultak az életükben, emiatt a lehető leggyorsabban kell őket elhelyezni, mert egyébként ezek az emberek nem várnak.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére