Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump: „ha a briteknek nem sikerül fair Brexit-megállapodást elérniük, akkor hagyják ott az egészet”

Horváth József György

2019.06.02. 15:30

Donald Trump amerikai elnök szerint Nagy-Britanniának nem szabad kifizetnie az Európai Unióból való kilépés 39 milliárd fontos (mintegy 45 milliárd euró) számláját, és ott kell hagynia a tárgyalásokat, ha Brüsszel nem adja meg neki, amit kér.

A The Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lapnak hétfőn kezdődő londoni látogatása előtt adott interjújában Trump azt mondta, hogy a következő brit vezetőnek a Brexit élharcosát, Nigel Farage-t kellene kineveznie az unióval való tárgyalások lefolytatására.

Az amerikai elnök kijelentette, hogy Nagy-Britanniának még az idén távoznia kell az EU-ból. „Véghez kell vinniük – mondta. – Le kell zárniuk a megállapodást.”

„Ha pedig nem kapják meg, amit akarnak, én felállnék” a tárgyalóasztaltól. „Ha nem sikerül fair megállapodást elérniük, hagyják ott az egészet” – tette hozzá.

Trump megismételte, hogy a távozó Theresa May miniszterelnök posztjára pályázók közül azokat a jelölteket támogatja, akik leszögezték, hogy megállapodással vagy anélkül, de Nagy-Britanniának az október 31-i határidőig ki kell lépnie az unióból.

Közéjük tartozik Boris Johnson volt külügyminiszter – akiről Trump dicsérően szólt már pénteken is a The Sun című brit lapnak nyilatkozva –, Dominic Raab volt Brexit-ügyi miniszter és Sajid Javid belügyminiszter.

US President Donald Trump waves during a Make America Great Again rally in Green Bay, Wisconsin, April 27, 2019. (Photo by SAUL LOEB / AFP)

Trump megjegyezte, hogy hiba volt a konzervatívoktól nem bevonni a Brüsszellel folytatott tárgyalásokba Farage-t, a Brexit Párt vezetőjét a májusi európai parlamenti választásokon aratott sikere után. „Én nagyra tartom Nigelt. Sok mindent adhat, ő egy nagyon okos ember” – mondta az amerikai elnök. „Nem fogják persze bevonni, pedig gondolják csak el, milyen jól tennék. Csak nem jöttek még rá” – fejtegette.

Trump arról is beszélt a lapnak – nyilván a brit Munkáspárt esetleges előretörésére utalva –, hogy ki kellene ismerni Jeremy Corbynt, az ellenzék veterán szocialista vezérét, mielőtt felhatalmazást ad az amerikai hírszerző szerveknek, hogy megosszák legérzékenyebb titkaikat egy keményvonalas baloldali kormánnyal.

A republikánus amerikai elnök végül arra figyelmeztette a brit minisztereket, óvatosan kell eljárniuk, hogy ne hiúsítsák meg Washington és London hírszerzési együttműködését azzal, hogy bevonják a kínai Huawei távközlési céget Nagy-Britannia új 5G-s mobiltelefonos hálózatának kiépítésébe.

(MTI)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére