Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Trump komoly diplomáciai kört futott: Putyinnal, Merkellel és Hollande-dal egyeztetett

Vincze Viktor Attila

2017.01.29. 08:58

Donald Trump amerikai elnök szombat délután 5 ország vezetõjével beszélt telefonon. Jó hangulatú egyeztetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfõvel. Az amerikai elnök emellett még beszélgetéseket folytatott Francois Hollande francia államfõvel, Angela Markel német kancellárral, valamint Ausztrália és Japán miniszterelnökével, Malcolm Turnbullal valamint Abe Shinzóval is.
WASHINGTON, 8:58

Donald Trump amerikai elnök szombat délután 5 ország vezetőjével beszélt telefonon. Jó hangulatú egyeztetést folytatott Vlagyimir Putyin orosz államfővel. Az amerikai elnök  emellett még beszélgetéseket folytatott Francois Hollande francia államfővel,  Angela Markel német kancellárral, valamint Ausztrália és Japán miniszterelnökével, Malcolm Turnbullal valamint Abe Shinzóval is.

A Kreml által kiadott tájékoztató szerint Trump és Putyin megbeszélése jó hangulatban zajlott, és számos témakört érintett egyértelműen elindítva a két ország kapcsolatainak jelentős mértékű javítását. Szó volt a terrorizmus elleni harcról, a közel-keleti helyzetről, az arab-izraeli konfliktusról, a hadászati stabilitásról, az atomfegyverek terjesztésének tilalmáról, az iráni atomprogramról, a Koreai-félsziget helyzetéről és a kelet-ukrajnai válságról is.

Putyin és Trump megállapodott abban, hogy javítani fogják a partneri együttműködést minden területen.

Mind a két vezető egyaránt hangsúlyozta a gazdasági kapcsolatok helyreállításának fontosságát, bár hivatalosan nem került szóba az Oroszország ellen hozott amerikai szankciók enyhítése, amire a napokban is utalt az új amerikai elnök.

Putyin és Trump megállapodott abban, hogy rendszeressé teszik személyes egyeztetéseiket. A két elnök amellett szállt síkra, hogy meg kell teremteni az amerikai és az orosz hadműveletek "valós koordinációját" az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más terrorcsoportok elleni harcban Szíriában.

Trump és Putyin telefonbeszélgetése kapcsán több vezető moszkvai politikus is arról beszélt, hogy a két elnök eszmecseréje jó kezdőlökést ad a kétoldalú kapcsolatoknak. Kiemelték azt is, hogy:

az Iszlám Állam elleni harc összehangolása minőségi elmozdulást jelentene a két ország viszonyában.

A Kreml által kiadott közleménnyel nagyjából egy időben hozták nyilvánosságra Berlinben Trump és Merkel közös közleményét az első telefonbeszélgetésükről. Eszerint a két politikus egyetértett abban, hogy a NATO "alapvető fontosságú" szerepet játszik a transzatlanti együttműködésben és a nemzetközi biztonság fenntartásában. Egyetértettek abban, hogy a NATO-tagországoknak méltányosan ki kell venniük részüket a kollektív biztonságuk megteremtésében.

A téma és Donald Trumpnak az ezzel kapcsolatos kijelentéseinek ismeretében nagy valószínűséggel szóba került a két vezető beszélgetése során az, hogy Németországnak jelentősen meg kellene növelnie védelmi kiadásait, hogy megfeleljen a NATO szövetségi rendszere által elvárt követelményeknek, illetve hogy a jövőben a gazdasági és politikai befolyásával megegyező mértékben, tehát a jelenleginél jóval nagyobb arányban vegye így ki a részét a szövetségi rendszer védelmi költéseiből.

Steffen Seibert berlini kormányszóvivő közlése szerint Trump és Merkel osztotta azt a véleményt, hogy tovább kell mélyíteni Németország és az Egyesült Államok kapcsolatait, és erősíteni kell az együttműködést a terrorizmus és az erőszakos szélsőségességek elleni fellépésben, a közel-keleti, közép-ázsiai és észak-afrikai helyzet stabilizálása érdekében egyaránt.

A Merkellel folytatott beszélgetésről kiadott nyilatkozatok szerint hivatalosan nem kerültek szóba a beszélgetésen olyan vitás kérdések, mint a bevándorlás támogatása vagy elutasítása, illetve a jelentős amerikai export tevékenységet végző jelentős német iparvállalatokat esetlegesen hátrányosan érintő amerikai protekcionista védővámok bevezetésének kérdése sem.

A német sajtó értesülései szerint Trump továbbra sem várja vendégként Washingtonba Merkelt, viszont azt ígérte, hogy személyesen részt vesz majd, a legfejlettebb gazdaságú országok hamburgi, G20-as csúcstalálkozóján, júliusban.

A Handelsblatt értesülése szerint ugyanakkor az alkancellár Sigmar Gabriel már a jövő héten találkozhat az USA alelnökével Mike Pence-el, illetve Rex Tillerson külügyminiszter jelölttel is Washingtonban.

A francia elnöki hivatal közleménye szerint Francois Hollande viszont a protekcionizmus veszélyeire figyelmeztette Trumpot. A francia elnök szerint Trump protekcionista megközelítése olyan gazdasági és politikai következményekkel járhat, amelyek hátrányosan érinthetik akár Franciaországot is.

Egy instabil és bizonytalan világban a bezárkózás zsákutcába vezet

- fogalmazott Francois Hollande, aki emellett felhívta Trump figyelmét arra is, hogy tiszteletben kell tartania a demokratikus értékeket.

A hírek szerint a francia fél a NATO-ra kitérve hangsúlyozta, hogy a katonai szövetség alapvetően szükséges, és felhívta amerikai kollégájának a figyelmét a párizsi klímavédelmi megállapodás fontosságára is. Közölte azt is, hogy Párizs folytatni fogja az Európai Unió megerősítését szolgáló intézkedéseit minden területen.

Trump és Abe Shinzó, Japán miniszterelnöke arról beszéltek a kiszivárgott hírek szerint, hogy kölcsönösen fontosnak tartják az Amerikai Egyesült Államok és Japán közötti szövetséget és együttműködést a regionális és globális kérdésekben, beleértve a befektetések és a kétoldalú kereskedelem ügyeit is.

Trump megerősítette, hogy az Egyesült Államok elkötelezett, abban, hogy szavatolja a Japán biztonságát a folyamatos észak-koreai fenyegetés mellett is. Az amerikai és a japán vezetők megegyeztek abban, hogy James Mattis az USA védelmi minisztere a hamarosan a térségbe tervezett látogatása során felkeresi Japánt is.

Az ausztrál miniszterelnökkel, Malcolm Turnbullal folytatott megbeszélésen pedig a hírek szerint, Japánhoz hasonlóan Ausztráliát is arról biztosította Donald Trump, hogy az ország továbbra is számíthat az Egyesült Államok katonai együttműködésére  a térség biztonsága érdekében, valamint, hogy kölcsönösen mindkét ország továbbra is érdekelt az eddigi, kiváló bilaterális kapcsolatok folytatásában.  

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére