Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Úgy tűnik, lázálom marad Ukrajna gyors uniós csatlakozása

888.hu

2022.05.24. 11:40

Újabb vezető politikus szólalt meg Ukrajna Európai uniós csatlakozásával kapcsolatban.

 

Mint ismert, Volodimir Zelenszkij ukrán elnök februárban aláírta országa csatlakozási kérelmét az Európai Unióhoz. Zelenszkij úgy nyilatkozott, az a céljuk, hogy az európai közösséghez tartozzanak, és egyenrangúak legyenek minden európaival.

 

Biztos vagyok benne, hogy így lenne igazságos, és abban is, hogy lehetséges.”

– fogalmazott.

 

 

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egy hónappal később kijelentette, támogatni fogják Ukrajnát, hogy európai uniós csatlakozási folyamata, amely a háború miatt felgyorsult, ne vegyen igénybe akár éveket.

Ennek ellenére úgy tűnik, hogy a gyors csatlakozás nem valósul meg.

 

Ukrajnának nincs sok esélye arra, hogy hamar megkapja az uniós tagjelölti státuszt, mert sok tagállam ellenzi az ötletet, és ez igazságtalan lenne a Nyugat-Balkánnal szemben, amely már olyan régóta vár a tagságra – mondta Mark Rutte holland miniszterelnök hétfőn a parlamentben.

Bár Rutte nem látja annak lehetőségét, hogy Ukrajna a közeljövőben csatlakozzon az EU-hoz, úgy véli, ez változhat, mivel minden európai országnak esélyt kell kapnia a csatlakozásra, amennyiben a feltételek teljesülnek.

 

Franciaországban sem jósolnak gyors EU-s csatlakozást az ukránoknak.

Őszintének kell lenni. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna 6 hónapon, egy vagy két éven belül belép az EU-ba, akkor hazudunk. Ez nem igaz. 15–20 évig fog tartani, nagyon hosszú lesz.”

– mondta Clément Beaune uniós ügyekért felelős francia miniszter.

 

„Nem szeretném, hogy illúziókkal és hazugságokkal hitegessük az ukránokat. Ha azt mondjuk nekik, hogy »Isten hozott benneteket az EU-ban!«, de nem olvassák el a szerződés alján az apróbetűs részt, hogy »Hahó, majd 15 év múlva!«, akkor azzal ukránok egész nemzedékeit vezetjük félre.” – tette hozzá Beaune.

A miniszter ezzel párhuzamosan arról beszélt, hogy olyan politikai közösséget kell kínálni az ukránoknak, amelyhez előbb csatlakozhatnak, amiről korábban Emmanuel Macron francia elnök is beszélt már.

Ez nem zárt ajtó, hanem nagyon is nyitott.”

– szögezte le a miniszter.

 

Korábban az osztrákok is borúlátóan nyilatkoztak Ukrajna tagságát illetően.

Alexander Schallenberg osztrák külügyminiszter szerint:

Egy olyan államnak, mint Ukrajna, nem feltétlenül kell teljes jogú tagsággal kapcsolódnia az EU-hoz.”

 

Schallenberg kifejtette: megérti Ukrajna azon törekvését, hogy „a pillanat hevében, érzelmek között csatlakozzon az EU-hoz”, de ott van Bosznia-Hercegovina, valamint olyan országok, mint Szerbia, Montenegró, Macedónia és Albánia, amelyek évek óta várnak a csatlakozási tárgyalások megkezdésére.

„Nem szabad abba a hibába esni, hogy az Ukrajnára való összpontosítással megfeledkezünk a Nyugat-Balkánról, Moldováról és a Dél-Kaukázusról.” – hangsúlyozta a külügyminiszter, rámutatva: „Egy olyan állam, mint Ukrajna csatlakozása nem feltétlenül a teljes jogú tagság révén kell, hogy megtörténjen”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére