Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb svájci kantonban tiltották be a burkát

Horváth Tamás

2018.09.23. 21:00

Mától Sankt Gallen kanton területén sem lehet közterületen burkát, nikábot és egyéb, az egész arcot eltakaró öltözéket viselni.

Az északkeleti Sankt Gallen kanton regionális önkormányzata ellenezte a tilalom bevezetését, de az emberek kétharmados többséggel megszavazták a javaslatot, így Ticino után már a második svájci kantonban jár büntetés azért, ha valaki nyilvános helyen burkát visel.

A téma rendkívül megosztja a jelentős muszlim népességgel rendelkező európai országokat, két államban, Dániában és Franciaországban is a svájcihoz hasonló tiltás van érvényben. A burkaviselést ellenzők leggyakrabban azzal érvelnek, hogy

  • a nők elnyomásának szimbóluma, ha el kell takarniuk az arcukat;
     
  • biztonsági aggályokat vet fel, mivel megnehezíti az azonosítást
     
  • és szítja a vallási feszültséget.

Svájc legnagyobb muszlim szervezete, a Központi Iszlám Tanács a Sankt Gallen-i népszavazás eredményének ismeretében is arra biztatja az iszlámhívő nőket, hogy továbbra is viseljék a kérdéses ruhadarabokat, illetve megvizsgálnak minden jogi lehetőséget, hogy az új törvényt megtámadják.

A svájci központi kormány júniusban úgy nyilatkozott, hogy ellenzi a burka betiltását célzó országos kampányt. Áthidaló javaslatként azt ajánlotta, hogy egyes kantonok külön-külön döntsenek róla, de ne legyen belőle országos népszavazás, noha a mellette érvelő aktivisták tavaly már összegyűjtötték a törvények által megkövetelt százezer aláírást.

Habár a 8,5 millió lakosú Svájc 85 százaléka keresztény vallású, a muszlimok aránya folyamatosan nő a társadalomban, jelenleg már több mint öt százalék követi Mohamed próféta tanait.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére