Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ukrajnában továbbra is nyugodtan emlékezhetnek a náci Banderára

Pörge Béla

2020.01.02. 20:15

Sztyepan Bandera születésnapján ezernél is több ember vonult fel Kijevben.

Sztyepan Bandera születésnapján idén is felvonulást rendeztek Kijevben – írja az Azonnali. Bandera megítélése Ukrajnában kétes, máshol egyértelműen negatív.

Különösen Ukrajna nyugati részein kedvelik Banderát, aki fiatalkorától kezdve ukrán nacionalista szervezetek tagja volt, majd 1941-ben kikiáltotta a független Ukrajnát. A senki által el nem ismert Ukrajnájában a nacionalista ukránok lényegében etnikai tisztogatást hajtottak végre, közel százezer civil lengyelt meggyilkolva 1943-ig.

A lehető legcinikusabb módon Banderának több olyan városban is szobra van, ami az ő emberei által elkövetett népirtásig lengyel többségű volt, mára azonban ukránok lakják. Ilyen például Lemberg vagy Tarnopol (mai nevén Ternopil).

Bandera mai követői főleg oroszellenesek, de Kárpátalján az ukrán nacionalizmus a magyarok ellen irányul. Ukrajna nyugati felében minden évben megemlékeznek a nácikkal kollaboráló Banderáról, akit az ukrán nacionalisták nemzeti hősnek tartanak. Bandera Ukrajnán kívüli megítélését erősen rontja, hogy nemcsak a lengyelek vére szárad a kezén, de a nácikkal való együttműködés jegyében a zsidóság elhurcolásában és elpusztításában is segédkezett.

Sztyepan Bandera 1909. január 1-jén született, és 1959. október 15-én halt meg Münchenben, miután a KGB megmérgezte.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére