Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Választások Új-Zélandon – Egyedül alakíthat kormányt a Munkáspárt

MTI - 888.hu

2020.10.17. 14:30

A Jacinda Ardern vezette párt a szavazatok 49 százalékát szerezte meg, ez számítások szerint 64 parlamenti mandátumra lesz elegendő a 120 fős, egykamarás parlamentben.

 

A szavazatok 95 százalékának az összesítése alapján a kormányzó baloldali-liberális Munkáspárt abszolút többséget szerzett szombaton az új-zélandi parlamenti választásokon.

A Munkáspárt első számú kihívója, a szigetországot 2008-tól 2017-ig irányító konzervatív Nemzeti Párt 27 százalékot szerzett.

Amióta 1996-ban Új-Zélandon bevezették az arányos választási rendszert,

még egyetlen pártnak sem sikerült önállóan abszolút többséget szereznie a parlamentben.

A választási győzelem után a régi-új kormányfő – aki 2017-ben, 37 évesen lépett hivatalba – arról beszélt, hogy ezt a választást rendkívüli körülmények között, egy bizonytalansággal és félelemmel teli időszakban tartották. Mint mondta, egy egyre inkább polarizálódó világban élünk, amelyben egyre többen zárják el magukat az övéktől eltérő véleményektől.

„Azt hiszem, ezen a választáson megmutattuk, hogy mi, új-zélandiak nem ilyenek vagyunk”

- jelentette ki Jacinda Ardern.

Az új kormány egyik fő feladata a gazdaság újraindítása lesz: a járványveszély miatt továbbra is zárva vannak határok, ami kivérezteti a turizmust. Az új-zélandi gazdaság teljesítménye idén a második negyedévben éves összevetésben több mint 12 százalékkal zuhant, és közgazdászok szerint hosszan tartó recesszióra kell felkészülni.

A parlamenti választásokkal együtt két kérdésben is népszavazást rendeztek szombaton Új-Zélandon: a választópolgároknak a marihuána és az eutanázia legalizálásáról is állást kellett foglalniuk.

Felmérések szerint az eutanázia engedélyezését helyesli a többség,

ugyanakkor a másik kérdésben megosztott az új-zélandi társadalom. Ha az igenek győznének, Új-Zéland lenne a harmadik ország a világon Uruguay és Kanada után, ahol legalizálják a marihuánát. A referendumok eredményét október 30-án ismertetik.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére