Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

„Vannak olyan kérdések, amelyekben az olasz jobbközép tömb példát vehetne Magyarországról”

888.hu

2022.09.22. 10:40

Giorgia Meloni életrajzírója, Francesco Giubilei bizakodóan tekint az olasz választások várható eredményére.

 

Az olasz jobboldali értelmiség egyik ifjú csillagával készített interjút választás előtti gyorsinterjút az Alapjogokért Központ.

 

Alapjogokért Központ: Az olasz konzervatívok nagyon optimistának tűnnek, és a felmérések is biztatóak. Ez lehet az az év, amikor a jobboldal visszatér a kormányzáshoz Olaszországban?

Francesco Giubilei: Valószínűleg jobbközép kormány fog alakulni, az összes főbb felmérés szerint az FdI, a Lega és a FI vezet, már csak azért is, mert a baloldal három különböző koalícióra oszlik. Az egyik oldalon a régi baloldal vezető ereje, a PD, a másikon a baloldali populista Öt Csillag Mozgalom, végül pedig a Matteo Renzi volt miniszterelnök által képviselt balliberálisok. A jobbközép győzelem tehát nem csak remény, hanem valós lehetőség.

 

Alapjogokért Központ: A múltban a konzervatív szövetség három fő tagja között jelentős nézeteltérések voltak, de ebben a kampányidőszakban úgy tűnik, minden zökkenőmentesen zajlott. Az FdI, a Lega és az FI rendezte már nézeteltéréseit, vagy még mindig vannak súrlódások a felszín alatt?

Francesco Giubilei: A jobbközép koalíció három fő pártja között kétségtelenül vannak különbségek, ez természetes dolog. Több millió választópolgár által támogatott pártokról beszélünk, ha nem lennének különbségek, akkor nem lennének külön politikai erők, hanem egy pártot alkotnának. Mindazonáltal ez a jobboldali koalíció már kormányoz többet is a legfontosabb olasz régiók közül, egységes, és ezt a választási kampány során is bizonyította, ellentétben a baloldallal, amely inkább megosztott.

 

Alapjogokért Központ: Giorgia Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közismerten szoros személyes kapcsolatban állnak Orbán Viktorral. Ön szerint az olasz jobboldal hasznosította azt a politikai know-how-t, amelyet a magyar miniszterelnök kétségtelenül megosztott velük?

Francesco Giubilei: Olaszország és Magyarország között számos különbség van, történelmi természetűek is, de számos közös pont is van országaink között. Vannak olyan kérdések, amelyekben a jobbközép kormány példát vehetne Magyarországról, például a születésszámot támogató politika vagy a konzervatív agytrösztökbe, tanulmányi központokba, alapítványokba történő befektetések előtérbe helyezése, valamint a kereszténygyűlölet elleni politika. A nemzeti erők nemzetközi összefogása is többek között e pontokra épülve valósulhat meg.

 

Alapjogokért Központ: Melyek voltak a legfontosabb kérdések a kampány során? Svédországban nemrégiben jellegtelenül harcias választási küzdelmet láthattunk, Olaszország pedig arról híres, hogy szenvedélyes a politikában. Tapasztalt-e tüzes politikai összecsapást az elmúlt hónapokban?

Francesco Giubilei: Egyrészt megjelent a kampányban a propaganda, másrészt az emberek valódi problémái is. A baloldali propaganda azzal vádolja a jobboldalt, hogy „fasiszta” és veszélyes Olaszország nemzetközi megítélésére. A valóságban a jobbközép számos alkalommal bizonyította, hogy megbízható és képes stabilitást garantálni az ország élén. Sok szempontból példátlan választási kampány volt, mivel nyáron zajlott, előrehozott választásokkal, de nem volt hiány támadásokból és mélyütésekből a baloldal részéről a jobbközép ellen.

 

Alapjogokért Központ: Melyek lesznek a legközvetlenebb kihívások, amelyekkel az új olasz kormánynak a választások után szembe kell néznie?

Francesco Giubilei: Kétségtelenül a gazdasági helyzet. Több szempontból is nagyon bonyolult pillanatban élünk, kezdve a családokat és a vállalkozásokat sújtó magas energiaköltségekkel. Aztán ott van az infláció és az olasz államadósság kérdése, amely nagyon magas. Ezenkívül az Európai Unióval való kapcsolat is azon kényes kérdések közé tartozik, amelyeket az új kormánynak meg kell oldania. Emellett nyilvánvalóan fennáll a kényes nemzetközi helyzet és az eszkaláció veszélye, amely a Nyugatot is érintheti.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére