Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Varga az év pénzügyminisztere

Bertha László

2015.10.11. 09:19

A Euromoney a magyar nemzetgazdasági minisztert választotta az év pénzügyminiszterének a régióban.
BUDAPEST, 9:10

A régió legjobb pénzügyminisztere idén Varga Mihály, legalábbis az Euromoney felmérése szerint. A szaklap által megkérdezett közgazdászok, elemzők és bankárok szerint a magyar nemzetgazdasági miniszter azért is kaphatta meg idén az elismerést, mert tökéletesen időzítette a jelzálogalapú devizahitelek piaci alapú forintosítását. 2014-ben a régió legjobb pénzügyminisztere a lengyel Mateusz Szczurek volt.

Varga érdemének tartják többek között, hogy 2013-ban Magyarországnak sikerült határidő előtt visszafizetnie az IMF-től felvett kölcsönét. Lap szerint a miniszter számos olyan intézkedést hozott, amellyel sikerült csökkenteni a magyar gazdaság külső sebezhetőségét. Megjegyzik, hogy csökkenőben van az államadósság GDP-hez viszonyított aránya, a költségvetési hiány pedig tartósan 3 százalék alatt maradt az elmúlt években.

Úgy tekintek e díjra, mint amelyet együtt érdemeltem ki a magyar emberekkel, az ország gazdasági életében résztvevőkkel, hiszen az ország eredményét díjazták. Ez Magyarország és a magyar gazdaságpolitika sikere"

– mondta Varga.

A tavalyi 3,6 százalékos GDP-növekedés után az IMF a várható lassulás ellenére is 2 százalék körüli bővülést vár a magyar gazdaságtól, mindez pedig szöges ellentétben van az ország 2008 utáni helyzetével – írja pénzügyi lap.

Varga Mihály szerint a szaklap az egész ország teljesítményét ismerte el, majd elmondta:

sokat emlegetjük a londoni elemzőket - ezúttal a londoni elemzők elismerték azt a teljesítményt, amit a magyar gazdaság az elmúlt öt évben fel tudott mutatni."

A díjat a Nemzetközi Valutaalap és a Világbank éves közgyűlésének keretében adtak át Limában.

A világ legjobb pénzügyminisztere díjat a kolumbiai pénzügyminiszter, Mauricio Cárdenas kapta meg. Kolumbia büszkélkedhet ugyanis a legnagyobb gazdasági növekedéssel a dél-amerikai régióban, ami a gazdasági válság közepette példaértékűnek számít. A tavalyi évben a tőzsde összeomlásával komoly terhek nehezedtek az országra, azonban gazdaságpolitikájuknak köszönhetően egyre közelebbinek tűnik a válságból való kilábalás.

(MTI, Euromoney)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére