Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Vírushíradó

888.hu/MTI

2020.05.28. 22:02

Eddig több mint 5,7 millióan fertőződtek meg a világban.

Több mint 5,7 millión fertőződtek meg a világban az új koronavírussal, a halálesetek száma meghaladta a 357 ezret, a gyógyultaké pedig megközelítette a 2,4 milliót a Johns Hopkins egyetem összesítése szerint.

Az Európai Bizottság újabb adományozó konferenciát szervez június 27-re a koronavírussal összefüggő gyógyszer- és vakcinakutatások finanszírozására – jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön

A tagországok közötti határok ellenőrzése és a határok átlépését lehetővé intézkedések nem lehetnek hátrányosan megkülönböztetőek egyetlen ország állampolgáraira nézve sem – jelentette ki Slawomir Tokarski, az Európai Bizottság illetékes képviselője Brüsszelben, miközben több tagország is határnyitásra készül a járvány enyhülése miatt.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai irodájának összesítése szerint a kontinensen összesen 2 millió fertőzöttet jelentettek, az összes igazolt fertőzött 38 százalékát. Az érintett térségben Spanyolország, Olaszország, Nagy-Britannia és Franciaország adja a Covid-19 betegség szövődményeiben elhunytak 72 százalékát.

Hans Kluge, a WHO európai igazgatója figyelmeztetett, hogy az európai országoknak el kell kerülniük, hogy a gazdasági recesszió felé haladva csökkentsék az egészségügy költségvetését a koronavírus-világjárvány gyengülése idején. Emlékeztetett, hogy a tíz évvel ezelőtti recesszió idején, 2008 és 2013 között a térség országaiban az egy főre jutó egészségügyi kiadások mintegy felével csökkentek.

A koronavírus okozta világjárvány következményei miatt 86 millióval – 672 millióra – nőhet az év végéig a szegénységben élő gyerekek száma a világon az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) és a Save The Children gyermekmentő alapítvány közös tanulmánya szerint.

Az Egyesült Államokban immár 100 769 ember halt meg az új típusú koronavírus okozta Covid-19 nevű betegségben, a SARS-CoV-2 nevű vírussal diagnosztizáltak száma pedig meghaladta az 1,7 milliót.

A legnagyobb turisztikai cégek és a parlament részéről is egyre nagyobb nyomás nehezedik a brit kormányra annak érdekében, hogy a külföldről beutazókra júniustól tervezett karanténelőírás ne lépjen életbe. Nagy-Britanniában csütörtökre 337 új halálesettel 37 837-re nőtt a halálesetek száma, az igazolt fertőzötteké pedig 1887-tel 269127-re.

Nincs bizonyíték arra Finnországban, hogy az iskolai oktatás újraindulása, május közepe óta gyorsabban terjedne a koronavírus, Litvánia és Észtország pedig másként kezelné a koronavírus-járvány esetleges második hullámát, egyebek között nem rendelnének el országos karantént, és a gazdaságot se állítanák le teljes egészében.

Spanyolországban a halálesetek száma elérte a 27 199-et, második napja egy haláleset volt a növekedés. A járvány kezdete óta 237 906 ember fertőződött meg a vírussal.

Olaszországban több mint 150 ezerre emelkedett a gyógyultak száma, miközben az aktív fertőzötteké 50 ezer alá csökkent. A halottak száma elérte a 33 142-t. Az utóbbi egy nap alatt 70 beteg veszítette életét a korábbi 119 után. Az aktív fertőzöttek száma 47 986-ra csökkent, miközben a gyógyultaké elérte a 150 604-t. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 231 732-t.

Rudolf Anschober osztrák egészségügyi miniszter a határnyitások kapcsán azt mondta: Olaszország még gócpontnak számít, annak ellenére is, hogy egyes térségekben javult a járványhelyzet. Közölte: az Olaszországból az Ausztriába történő beutazás továbbra is csak egy negatív koronavírus-teszt felmutatásával lehetséges. Közben Ausztriában egy nap alatt 23-an fertőződtek meg a koronavírussal, így számuk 16 560-ra nőtt. Időközben 15 286-an meggyógyultak, jelenleg 674 aktív beteget tartanak nyilván. A koronavírus okozta betegség szövődményeibe 668-an haltak bele; a legtöbb áldozat Bécsből (172 fő) és Stájerországból (134 fő) származik.

Románia június elsejétől megnyitja határait a nemzetközi közúti és vasúti forgalom előtt, engedélyezi a kerthelyiségek működését, valamint a szabadtéri előadások megtartását – közölte az államfő. Iohannis szerint továbbra is fokozott óvatosságra van szükség. A betegség megjelenése óta 18 791 embernél mutatták ki a koronavírust, közülük 1229-en életüket vesztették, 12 629-en meggyógyultak.

Szerbiában, ahol 11 275 a fertőzöttek száma, a jövő héttől újra lehetnek szurkolók a futballmeccseken és a szabadtéri tömeges rendezvényeket is engedélyezik.

Ukrajnában az elmúlt egy napban ismét kiugróan magas számban azonosítottak koronavírusos fertőzötteket, a 477 újonnan regisztrált esettel az eddig azonosított fertőzöttek száma csütörtökre elérte a 22 382-őt. A betegségben elhunytak száma 11 újabb halálos áldozattal 669-re nőtt.

Járványügyi megszorításokkal készülnek a csütörtök este beköszöntő sávuót ünnepre Izraelben, amelyet elsősorban a mezőgazdasággal és állattenyésztéssel foglalkozó településeken, a kibucokban és a mosavokban szokták megülni, idén a közösségek nagyszabású gyülekezése elmarad.

Legalább negyven halálos áldozata van a koronavírus-járványnak Brazília őslakosok lakta területein a szövetségi kormány adatai szerint, az első két halálesetet a héten regisztrálták a Xingu folyó medencéjében, a világ egyik legnagyobb természetvédelmi területén. Brazília már a második helyen áll a világon a fertőzöttek és hatodik helyen a halálos áldozatok számát tekintve. Eddig 411 821 fertőzöttet regisztráltak, akik közül 25 598-an haltak bele a Covid-19-be.

Dél-Korea részben visszaállította a korlátozásokat az új járványgócok kialakulása miatt, de az iskolák tervezett újranyitása mellett kitartanak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére