Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszatérhet a Román Királyság?

Nagy Gábor

2017.12.18. 19:30

1881. május 10. és 1947. december 30. között királyság volt Románia. Most újra az lenne - legalábbis ezt vetették fel hétfõn a kormánypárti politikusok.
BUKAREST, 19:30

1881. május 10. és 1947. december 30. között királyság volt Románia. Most újra az lenne – legalábbis ezt vetették fel hétfőn a kormánypárti politikusok.

A román választópolgároknak alapos vita után népszavazáson kellene dönteniük arról, hogy országuk államformája köztársaság maradjon-e vagy Románia visszatérjen az alkotmányos monarchiához – vélekedtek hétfőn a kormányzó szociálliberális koalíció vezető politikusai.

A kérdés azt követően került napirendre, hogy szombaton eltemették az ország 96 éves korában elhunyt utolsó uralkodóját, a trónról a kommunisták által hetven éve elűzött I. Mihály királyt.

Nicolae Badalau, a kormány fő erejét képező Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvezető elnöke újságírói felvetésre azt mondta: bár személy szerint republikánus, úgy véli, pártja nem zárkózna el attól, hogy Romániában népszavazás döntsön az államformáról. Hozzátette: a királyságot sem tarja rossznak, tekintettel arra, mennyire fejlettek azok az országok, amelyeknek uralkodójuk van.

A kisebbik kormánypárt elnöke, Calin Popescu Tariceanu szenátusi frakcióvezető azért is kívánatosnak nevezte a visszatérést az alkotmányos monarchiához, mert szerinte a jelenlegi félelnöki rendszerbe az átfedések miatt bele van kódolva az örökös konfliktus a végrehajtó hatalom és az elnöki hivatal között. A politikus szerint az elnöki pozíció Romániában nem reprezentatív szerepet tölt be, hanem aktív politikai szereplő, részt vesz a politikai csatározásokban. Ezért kívánatosabbnak tartana egy olyan uralkodót, aki valóban független szerepet töltene be.

Páli fordulat: a PSD szellemi elődje, a hírhedt Ion Iliescu által alapított Nemzeti Megmentési Front a rendszerváltás után be sem akarta engedni a nemrég elhunyt román királyt.

A román királyi ház múlt heti közleménye szerint a volt uralkodó halála után automatikusan annak legidősebb lányát, Margit trónörökös hercegnőt, a Korona Õrét illeti meg a királynői cím, attól függetlenül, hogy uralkodik-e vagy sem, és használni akarja-e ezt a címet vagy sem.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére