Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Visszavonatnák Bell megjegyzéseit az amerikaiak

888.hu

2015.11.04. 19:49

Az USA európai ügyekért felelõs külügyi államtitkára kínos kérdéseket kapott a külügyi bizottságtól. Többek között a budapesti nagykövet legutóbbi beszédérõl is faggatták.

Colleen Bell, az Egyesült Államok budapesti nagykövete nemrég komoly felháborodást kiváltó beszédben kritizálta a magyar kormányt. Az amerikai képviselőház külügyi bizottsága most Bell főnökét, Victoria Nuland európai ügyekért felelős külügyi államtitkárt faggatta a diplomáciai támadás okairól.

A bizottság egyik republikánus tagja, Jeff Duncan képviselő azt kérdezte Nulandtől, mióta része az Egyesült Államok diplomáciai küldetésének, hogy nagyon értékes NATO-szövetségeseket kérjen számon belügyeik miatt, mint Magyarország. Hasonlóan be fog az Egyesült Államok avatkozni Németország vagy Szlovénia belügyeibe, ha azok az országok úgy döntenek, hogy fellépnek a migrációs válság ellen?

Duncan szerint magának Nulandnak kellene visszavonnia a Bell megjegyzéseit, hiszen azok a két ország közötti, nemrég normalizálódott diplomáciai kapcsolatokat rombolják.

A külügyi államtitkár válaszában elmondta: nem ismeri Colleen Bell beszédének részleteit, de az amerikai diplomáciának 50 éve alapelve, hogy ha kell, szövetségeseivel szemben is megfogalmaz érveket, ha úgy látja helyesnek. Washingtonnak pedig aggályai vannak azzal kapcsolatban, ahogy a magyar kormány a korrupció és a média ügyében fellép.

 

Nincs stratégia

A képviselőházi külügyi bizottság meghallgatását azért hívták össze, mert a bizottság vezetése szerint az Obama-kormány az elmúlt egy év során nem tett eleget a szíriai konfliktus kezelése érdekében, sőt, hagyta, hogy az ISIS jelentős területeket vonjon irányítása alá. A meghallgatottak szerint azonban nem az Obama-kormányzat stratégiájával van baj, hanem az oroszok megjelenésével. A két hatalom érdekei ugyanis nem egyeznek: míg az USA Asszád megdöntését tartja legfontosabb céljának, Oroszország az elnök hatalomban tartása mellett kötelezte el magát. Az oroszok katonai akcióinak célja nem az ISIS és a radikális dzsihádisták legyőzése, hanem az Asszád-rezsim támogatása.

A bizottság alelnöke szerint azonban az Egyesült Államoknak jelenleg nincs stratégiája a Közel-Keleten. Az emiatt keletkezett hatalmi vákuumba lépett be Oroszország, és nagyon gyorsan olyan szoros együttműködésre lépett Iránnal és a Hezbollah-kal, amelyre a legtöbben nem számítottak. Washington legfőbb célja, Asszád eltávolítása pedig hasonló következményekkel járhat, mint Líbiában, ahol egy erős kezű diktátor eltávolítása a radikális iszlámisták kezére játszotta a hatalmat.

A bizottsági alelnök szerint a radikális iszlámisták Szíriában is csak a lehetőségre várnak, hogy Asszád helyett egy gyenge kezű vezető kerüljön az ország élére. Amint ez megtörténik, magukhoz ragadják a hatalmat, és egész Szíriát irányításuk alá vonják.

A bizottsági meghallgatáson szintén megjelent közel-keleti ügyekért felelős külügyi államtitkár szerint az oroszokkal való együttműködés egészen addig nem lehetséges, amíg eltérők az elsődleges célok: az Omaba-kormány szerint minden érdekelt félnek a szír kormányváltáson kellene dolgoznia

 

Bellt hazahívták

Bár Victoria Nuland a bizottsági meghallgatáson azt állította, nem ismeri Colleen Bell Corvinus Egyetemen elhangzott beszédének részleteit, a budapesti amerikai nagykövetet mégis hazahívta szerdán Washingtonba. Nuland szerint Bell "puha", nem elég konfrontatív, és ezért is akar vele találkozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére