Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Weber akár bele is bukhat a bevándorláspártiakkal való kokettálásba

Zelenka Dóra

2019.04.29. 08:38

Nem biztos, hogy jó ötlet volt Sorosék kegyeit keresni.

Nehezebb helyzetbe kerülhet Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje, ha mégis szavaznak a britek a május végi EP-választáson – derül ki a Magyar Nemzet által készített mandátumbecslésből.

A lap által készített felmérésből kiderül, hogy a szigetországnak jutó mandátumokból elsősorban az euroszkeptikus frakciók és a balközép csoportok profitálhatnak.

Mindezzel párhuzamosan viszont az Európai Néppárt mandátumaránya csökkenhet.

A Brexit csúszása alapvetően befolyásolhatja az új Európai Parlamenten belüli erőviszonyokat. A legfrissebb brit kimutatások alapján a szigetországban a Munkáspárt győzne, a második helyre pedig a Nigel Farage által alapított Brexit Párt futhatna be.

A szigetországnak jutó 73 mandátumból így elsősorban az euroszkeptikus frakciók, valamint a balközép csoportok profitálhatnának: a Munkáspárt 21 plusz mandátumot hozhat a szocialista frakciónak, az Európai Konzervatív és Reformer (ECR) frakciót erősítő Konzervatív Párt pedig 13, az euroszkeptikus UKIP 6, míg a Brexit Párt 15 mandátumra esélyes.

Ez lenne, ha a britek nem szavaznának: a 888 által végzett becslés alapján, ha a következetesen bevándorláspárti erőket (szocialisták, kommunisták, liberálisok, zöldek) nézzük, akkor ők 339 képviselőt tudnak beállítani maguk mögé a 705 fős EP-ben. Ezzel szemben a bevándorlásellenes erők (keresztények, konzervatívok, EU-szkeptikusok, szuverenisták) 345 főt tudnának felsorakoztatni az európai döntéshozatal egyik legfontosabb intézményében. 
Az EPP helyzete

A Magyar Nemzet számításai szerint az Európai Néppárt mandátumaránya 26 százalék lenne az eredeti, brit kilépéssel számoló 705 fős EP-ben. Azonban, ha a britek is szavaznak, az EPP csak a mandátumok 24 százalékára esélyes, feltéve, hogy sikerül megőriznie a pártcsaládnak a Fidesz-KDNP és a vele szövetséges szlovén SDS-szel való partneri viszonyt.

Ha ez azonban Weber bevándorláspártiakkal való szövetkezése miatt mégsem jönne össze, azaz a Fidesz-KDNP felbontaná a szövetséget, az minimum 16 további mandátum elvesztését jelentené. Így a jövőbeli néppárti frakció aránya könnyen a szocialisták 21 százalékos mandátumarányához csökkenhet.

Ez már komolyan veszélyeztetheti Manfred Weber bizottsági elnöki ambícióit is.

Főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy a britek voksaival is számoló kalkuláció szerint a szociáldemokrata, zöld-, liberális és Macron-párti képviselők együttesen 41,5 százalékos mandátumarányra esélyesek, továbbá, hogy egyre többen csatlakoznak a Matteo Salvini vezetésével alakuló Népek és Nemzetek Európai Szövetsége (EAPN) politikai csoporthoz is. 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére