Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

WHO: Az elmúlt 24 órában észlelték eddig a legtöbb napi fertőzést

888.hu/MTI

2020.05.20. 20:25

Százhatezer új koronavírus-fertőzöttet jelentettek világszerte az elmúlt 24 órában, a legtöbbet egyetlen nap alatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet.
Még mindig hosszú utat kell megtennünk a világjárványban

– mondta Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója sajtótájékoztatóján.

Aggódunk a fertőzöttek számának növekedése miatt az alacsony és közepes jövedelmű országokban

– tette hozzá.

A szervezet legnagyobb aggodalma az, hogy az amerikai támogatás nagy részét eddig a fejlődő országok megsegítését célzó programokra költötték, a források elapadása miatt azonban más partnereket kell meggyőzniük, hogy továbbra is finanszírozni tudják azokat, akik a legsérülékenyebbek a világban – jelentette ki a WHO vészhelyzeti igazgatója.

Michael Ryan azt is hangsúlyozta, hogy a hidroklorokin és a klorokin sok betegség kezelésére engedélyezett termékek, de eddig még nem találták hatékonynak sem a Covid-19 kezelésére, sem megelőzésére.

A koronavírus-világjárvány Afrika fejlődését fenyegeti, és milliókat taszíthat mélyszegénységbe – figyelmeztetett az ENSZ-főtitkára. A járvány fokozhatja a hosszú ideje fennálló egyenlőtlenségeket, az éhezést, az alultápláltságot és a lakosság betegségeknek való kitettségét – mutatott rá António Guterres. Szolidaritásra kérte a nemzetközi közösséget, és jelezte: a kontinensnek 200 milliárd dollárra (több mint 64 200 milliárd forintra) lenne szüksége, hogy megbirkózzon a válsággal.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) korábban arra figyelmeztetett, hogy – a helyi kormányok válaszától függően – a járvány akár 190 ezer emberrel is végezhet 47 afrikai országban az első évben. Ugyancsak a WHO hangsúlyozta, hogy Afrika még évekig nyögheti a koronavírus társadalmi és gazdasági hatásait.

Világszerte a fertőzöttek száma meghaladta a 4,94 milliót, a haláleseteké 324 776 volt, a gyógyultaké pedig 1 717 407 a Johns Hopkins Egyetem összesítése szerint.

Donald Trump amerikai elnök fontolgatja, hogy megtiltja a beutazást az Egyesült Államokba Latin-Amerikából – jelentette ki maga az elnök, aki közölte: nincs még végleges döntés, de a kormányzat erősen fontolgatja az utazási tilalmat, különösen Brazília esetében. Brazília ugyanis a világon a harmadik olyan ország, ahol a legtöbb koronavírusos fertőzést diagnosztizálták. Az Egyesült Államokban kedd estig – a baltimore-i Johns Hopkins egyetem adatai szerint – több mint másfél millió volt a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma, és 91 ezernél is többen haltak meg a Covid-19-betegségben.

A hivatalosan közöltnél akár háromszor is magasabb lehet az új típusú koronavírus miatt elhunytak száma Mexikóvárosban. A szövetségi kormány 1332 halálesetet jelentett az új koronavírussal összefüggésben, de halotti bizonyítványokban orvosok 4577 alkalommal jegyezték fel a koronavírust a halál biztos vagy feltételezhető okaként. Ha beigazolódik a gyanú az azt jelenti, hogy az országban nem 5666 ember halt meg Covid-19-ben, hanem legalább 8911.

Az EU további 50 millió eurót különít el humanitárius segítségnyújtásra a válsággal küzdő, kiszolgáltatott csoportokat támogatják, különösen az afrikai Száhel-övezetben és a Csád-tó térségében, a Közép-afrikai Köztársaságban, az afrikai Nagy-tavak régiójában, Kelet-Afrikában, Szíriában, Jemenben, a palesztin területeken és Venezuelában élőket, valamint a Mianmar és Banglades területén élő rohingjákat.

Olaszországban továbbra is stabil a halálozások száma, de az új fertőzötteké csökken. A polgári védelem adatai szerint a halálos áldozatok száma 161-gyel a keddi 162 után 32 330-ra nőtt, az aktív betegek száma egy nap alatt 65 129-ről 62 752-re csökkent. Az új fertőzöttek száma szerdára 665-tel nőtt a keddi 813 után, és az összes fertőzött – a haláleseteket és a gyógyultakat (132 282) is beleszámítva – 227 364 volt. Június 3-án megnyitják az ország összes repülőterét.

Spanyolországban már negyedik napja maradt száz alatt a napi halálozás, melyre utoljára több mint két hónapja, a járvány kezdetén volt példa. A koronavírus eddig 27 888 ember halálát okozta. A regisztrált fertőzöttek száma 416-tal emelkedett egy nap alatt, összesen már elérte a 232 555-öt.

A francia katolikusok üdvözölték az államtanácsnak azon döntését, amely elrendelte a koronavírus-járvány miatt a vallási szertartásokra még márciusban bevezetett tilalmak enyhítését, a többi keresztény, valamint zsidó és a muzulmán vezetők viszont óvatosabbnak mutatkoztak.

Hollandiában szerdáig 5715 ember halt bele a Covid-19-fertőzés szövődményeibe és 44 249 embert diagnosztizáltak a SARS-CoV-2 nevű vírussal. Az országban feltehetően nyércek fertőztek meg az egyik nyérctenyészet alkalmazottját az új típusú koronavírussal – közölte Carola Schouten mezőgazdasági miniszter a parlamenthez intézett levelében.

Észtországban már tesztelik a világ egyik első, a koronavírussal szembeni védettséget igazoló digitális okmányát, amelyet azért fejlesztettek ki, hogy segítsék a dolgozók biztonságos visszatérését a munkahelyekre.

Szlovákiában enyhítettek a korlátozásokon, de meghosszabbították a határellenőrzést, Szerbia enyhít a határellenőrzésen.

Ukrajnában 19 ezer fölött a fertőzöttek száma, az elnök újabb korlátozásenyhítéseket jelentett be. Oroszországban a fertőzöttek száma meghaladta a 300 ezret, a napi új esetek száma viszont szerdán az eddigi legalacsonyabb volt.

Üzbegisztánban nem tartják meg az érettségi vizsgákat a koronavírus-járvány miatt Dél-Koreában elkezdtek kinyitni az iskolák, miközben újra sok fertőzöttet találtak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére