Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Zelenszkij szerint még visszatér az ukrán hadsereg Liszicsanszkba

888.hu/MTI

2022.07.04. 17:50

Az államfő a lakossághoz intézett vasárnap éjjeli videóüzenetében kommentálta az ukrán csapatok kivonását a stratégiai jelentőségű Donyec-medencei településről.

 

Az üzenetből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett.

 

Óvjuk katonáink és embereink életét. A falakat újjáépítjük, a területeket visszaszerezzük, de mindenekelőtt az embereket kell védenünk. Ha a hadsereg vezetése kivonja a katonákat a front egy bizonyos pontjáról, ahol az ellenségnek jelentősen nagyobb a tűzereje a miénknél, ami különösen igaz Liszicsanszkra, az csak egyet jelent: visszatérünk a taktikánknak és az egyre több korszerű fegyverünknek köszönhetően.”

– hangoztatta Zelenszkij.

 

Az elnök ismételten leszögezte, hogy Ukrajna nem adja fel egyetlen területét sem. Kiemelte, hogy az ukrán hadsereg fokozatosan halad előre Harkiv és Herszon megyékben, valamint a tengeren. Példaként említette a Kígyó-szigetet, amelyet az ukrán erők a napokban foglaltak vissza az oroszoktól. „A Kígyó-sziget egy jó példa. Eljön a nap, amikor ugyanezt mondjuk majd a Donyec-medencéről is.” – fogalmazott Zelenszkij.

 

Natalija Humenyuk, az ukrán déli parancsnokság sajtóközpontjának vezetője hétfői kijevi sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a Kígyó-szigeten ismét felvonták az ukrán zászlót. „A hadművelet befejeződött, és a terület ismét Ukrajna fennhatósága alá került.” – közölte.

Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés főnöke az RBK-Ukrajina hírportálnak adott interjújában kijelentette, hogy információik szerint Moszkva nem fog megállni az egész Donyec-medence bekebelezésével, hanem Ukrajna teljes megsemmisítését tervezi.

A nemzetközi partnerek titkosszolgálatainak információival kapcsolatban Budanov megjegyezte, hogy az ukrán hírszerzés a saját információira támaszkodik. Szavai szerint ezek alapján levonták a következtetést, hogy Oroszország az ukrán államiság teljes lerombolását tűzte ki célul maga elé.

 

Szavai szerint az orosz invázió kezdetére és alakulására vonatkozó jelzései eddig valóra váltak az ukrán hírszerzésnek. Arra válaszul, hogy talán Oroszország beéri a Donyec-medence elfoglalásával, és hajlandó lesz békét kötni, Budanov értésre adta: Ukrajna „nem kereskedik területekkel”.
Budanov kifejtette, hogy információik alapján Oroszország több forgatókönyvön is dolgozik az általa megszállt ukrán területekkel kapcsolatosan az annektálástól a „kvázi köztársaságok” létrehozásáig. Rámutatott arra, hogy Oroszország „népszavazásokat” készít elő szeptember 11-re az újonnan megszállt herszoni és zaporizzsjai területeken. Az események alakulásának egyetlen forgatókönyvét azonban az ukrán katonai hírszerzés szerint még nem határozták meg, de valamilyen formában Oroszország magához kívánja csatolni ezeket a területeket – vélekedett Budanov.

Az Ukrajinszka Pravda a megyei kormányzói hivatalok közléseiből készített összeállításában azt emelte ki, hogy hétfőre virradó éjjel az orosz hadsereg támadásokat hajtott végre Csernyihiv, Szumi, Harkiv és Dnyipropetrovszk megyék ellen, a donyecki régió ágyúzásának intenzitása egyre növekszik, és Herszon megyében is feszült a helyzet. Szumi megyében eltaláltak egy pszicho-neurológiai bentlakásos intézményt, ahol tűz ütött ki, és hárman a betegek közül megsérültek. Harkiv megyében az orosz támadások következtében három civil vesztette életét és négy sebesült meg. Donyeck megyében egy nap alatt kilencen haltak meg – köztük egy gyermek – és 25-en sebesültek meg.

Jurij Ihnat, az ukrán légierő parancsnokságának szóvivője egy tévéműsorban hozzátette, hogy orosz gépek repültek át Ukrajna határain rakétacsapásokkal fenyegetve, ezért számos régióban megszólaltak a légvédelmi szirénák.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére