Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A "haladók" szerint itt az ideje a gendersemleges Mikulásoknak

Zelenka Dóra

2018.12.16. 22:00

A nemi egyenlõségért és a transznemûek jogaiért kézzel-lábbal küzdõ aktivisták szerint az, ha a Mikulást már nem csak a férfiak játszhatnák el, remek lehetõséget teremtene arra, hogy a gyerekek megismerkedhessenek a nem bináris és transzidentitásokkal.

Hosszasan írt a BBC szerzője arról, hogy vajon eljött-e az ideje annak, hogy félretegyük a Mikulással kapcsolatos sztereotípiáinkat, és vajon ezentúl már nő, sőt transznemű is megszemélyesítheti-e a fehér szakállút? Az írásban Gina Battye „LMBT+ identitás coach” (már ilyen is van) szavait idézik, aki szerint egyre több ember kérdőjelezi meg gyermekkori beidegződéseit, ráadásul az Egyesült Királyságban és az USA-ban élő emberek több mint 17%-a szeretne már gendersemleges Mikulást.

Tudassuk velük, hogy mindenki lehet Mikulás. Az unokaöcsémnek és az unokahúgomnak így magyaráztam: amikor láttuk a Mikulást egy üzletben, azt mondtam nekik, hogy a Mikulás nem lehet ott mindenhol, nem beszélhet minden kisgyerekkel – ezért néhány Mikulás férfi, néhány nő, néhány transz és néhányról nem tudjuk. De ők mind a Mikulás hírvivői”

– írja.

Az azonnali.hu szerint sem egyértelmű a Mikulás neme. Õk szavazásra bocsátották a kérdést. Az olvasóik viszont nem annyira haladó szelleműek, mint amennyire ők azt szeretnék. A válaszadók 54% szerint ugyanis a Mikulás maradjon csak férfi.

Úgy látszik, a rendkívül felvilágosult gondolkodók elfelejtenek utánajárni a dolgoknak. A Mikulás legendája valójában Szent Miklós püspök személyéről terjedt el, az ő nagylelkűségéhez és kedvességéhez fűződő történetek nyomán alakult ki a Mikulás-kultusz mint népszokás.

Bár nehéz elmagyarázni a haladóknak a hagyomány jelentését, mégis a Mikulás azért terjedt el férfiként, mert maga Miklós püspök is férfi volt.

(Mandiner)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére