Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Az albínó orangutánt féltik az emberektõl

Tóth Dalma

2017.09.20. 17:05

Ezért saját rezervátumot szeretnének kialakítani számára.

Áprilisban egy fehér bundájú, kék szemű, 5 év körüli nőstényt szabadítottak ki az állatvédők egy isten háta mögötti faluból Borneó középső részén. A falusiak egy ketrecbe zárták az orangutánt. Az albínóra rendkívül legyengült állapotban találtak rá az állatvédők. A testsúlya azóta a kétszeresére nőtt. A nagyközönség az Alba nevet adta az állatnak, amely latinul fehéret jelent, a spanyol nyelvben viszont hajnalhasadásra is utal.

Az állat azonban nem térhet vissza a vadonba, mert albinizmusa miatt számos egészségi problémával, egyebek között látási és hallási gondokkal küzd, valamint a későbbiekben akár bőrrák is kialakulhat nála — írja az MTI.

A Borneo Orangutan Survival Foundation (BOSF) az emberek segítségét kéri, mivel 80 ezer dollárra van szükségük ahhoz, hogy megvásárolhassák az alapítvány melletti földterületet, amin egy speciális otthont alakítanának ki a világ egyetlen ismert albínó orangutánja számára. Alba azzal a három másik orangutánnal fogja megosztani a vizesárokkal körülvett területet, amelyekkel kiszabadítása óta összebarátkozott. Egy külön csapat a nap 24 órájában tartaná megfigyelés alatt a mesterséges szigetet, hogy megóvja a ritka állatot a vadorzóktól és az ember jelentette többi fenyegetéstől.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

A szervezet adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón, a trópusi esőerdőkben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A borneói esőerdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul az orangutánpopuláció csökkenéséhez.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére