Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Fülöp herceg koporsóját az általa tervezett terepjárón fogják szállítani

888

2021.04.17. 14:30

Végső búcsút vesznek ma délután Fülöp edinburghi hercegtől, II. Erzsébet brit királynő múlt pénteken elhunyt férjétől. A herceg óriási autórajongó volt, több jármű tervezésében részt vett, és már évekkel ezelőtt eldöntötte, hogy a temetésén pontosan milyen autóval szállítsák a koporsóját.

Fülöp herceget április 9-én, életének századik évében érte a halál a brit királyi család windsori rezidenciáján. Június 10-én lett volna 100 éves.

A temetési szertartás brit idő szerint délután 15 órakor – közép-európai idő szerint 16 órakor – kezdődik a windsori kastély Szent György-kápolnájában. Az edinburghi herceg búcsúztatási ceremóniájának Forth Bridge kódnév alatt előre kidolgozott részletes tervezete eredetileg 800 meghívott vendéggel számolt, de a szertartáson a koronavírus-járvány megfékezését célzó korlátozásoknak megfelelően csak harmincan lesznek jelen, valamennyien a királyi család tagjai.

A brit kormány jelenleg érvényes előírásai legfeljebb ennyi vendég jelenlétét teszik lehetővé a temetési szertartásokon.
Fülöpnek az uralkodó néhai férjeként teljes körű állami temetés járt volna, de az edinburghi herceg maga is többször egyértelművé tette, hogy nem szeretne nagyszabású szertartást, inkább magánjellegű, kisebb katonai tiszteletadással kísért búcsúztatást részesítene előnyben.

Fülöp herceg koporsóját egy átalakított régi zöld Land Rover szállítja majd a kastélytól nem messze lévő Szent György-kápolnához. Ennek az átalakított járműnek a tervezésében az edinburghi herceg személyesen is részt vett, és már évekkel ezelőtt kifejezte azt a kívánságát, hogy ezen az autón szeretné megtenni utolsó útját.

A délutáni szertartást Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház legfőbb vallási méltósága vezeti.
Fülöpöt – ugyancsak saját kívánságnak megfelelően – a windsori kastélyparkban, a királyi család tagjainak fenntartott Frogmore Gardens temetkezési kertben helyezik végső nyugalomra.

Fülöp herceg mindig nagy autórajongónak számított. Kedvenc márkája azonban nem a Bentley, Aston Martin, Lotus vagy egyéb híres angol márkák közül került ki. Edinburgh hercege az arisztokraták körében igen népszerű, valódi, kemény terepjárókat gyártó Land Rovert részesítette előnyben.

Azok közül is a brit hadseregnél is szolgáló Defender típust, aminek egy 2003-as átalakított változatát fogják használni a mai temetésen.

(Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)

A módosított terepjáró tervezésekor a herceg kikötötte, hogy az autónak katonai zöldnek kell lennie, emelt platóval és fém tartó konzolokkal kell rendelkeznie. A gyári TD5-ös, 122 lovas dízelmotoron nem változtattak, csak – érthető okokból – a dupla kabinos felépítményen.

(Photo by Steve Parsons / POOL / AFP)

Az origo írása szerint Fülöp herceg rendszeres látogató volt a gyárban, és más autók tervezésében is részt vett, például egy szintén egyedi ötletekkel megvalósított, kifejezetten vadászatra szánt másik Defender építésében.

 

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére