Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

New Yorkban jön az LMBTQ-s öregek otthona

Bokor Gábor

2019.03.11. 16:00

Várják azokat a szépkorúakat, akik a saját nemükhöz vonzódnak és/vagy transznemûek.

Hatalmas ünnepségre készülnek New Yorkban, ugyanis nyáron lesz az ötvenedik évfordulója a Stonewall-lázadásnak, amikor a nagyváros homoszexuálisai összecsaptak a rendőrökkel, hogy jogegyenlőséget vívjanak ki maguknak. Az 1969. június 28-29-én történt eseményekre időzítik a város első LMBTQ-s idősotthonának megnyitását is. A brooklyni Fort Greene negyedben felhúzott épület tetejére az amerikai zászló mellé a szivárványos lobogót is kiteszik majd. A ház üzembentartója az Ingersoll Senior Residences (ISR) nevű, idősek számára fenntartott otthonokat működtető szervezet lesz. 

A becslések szerint körülbelül százezer LMBTQ-öreg élhet az Egyesült Államok keleti részén fekvő metropoliszban. 

A mostani projekt mellett több másik ilyen jellegű építkezés is folyik New Yorkban, az LMBTQ-s idősek számára létrehozott második intézmény 2020-ban nyithat meg. Az építkezéseket az 1978-ban alapított SAGE nevű szervezet finanszírozza, mely az Egyesült Államok legrégebbi és legnagyobb homoszexuális, leszbikus, biszexuális és transznemű nyugdíjasokat magába tömörítő érdekképviseleti szervezete.

Az amerikai sajtó megjegyzi, hogy a lázadásban részt vevő generációnak végre lesz egy otthona New Yorkban. Ugyanilyenek már működnek Los Angelesben, Philadelphiában, Chicagóban és Minneapolisban. A SAGE szerint körülbelül kétezer LMBT-idős tarthat igényt arra, hogy egy ilyesfajta speciális otthonban helyezzék el. Corey Johnson, New York-i demokrata politikus a városi tanácsban mondott beszédében kiemelte, hogy a szivárványos zászló alatt vonuló idősek megérdemlik, hogy vidáman és szabadon éljenek egy ilyen "remek helyen", ami teljesen "kielégíti az igényeiket".

Akik az új idősek otthonában akarnak élni, azoknak először is pályázniuk kell, majd az ISR bírálja el, hogy az adott személy megfelel-e és felveszik-e az otthonba. A 67 éves leszbikus Cheryl George például azután döntött úgy, hogy beköltözne, hogy meghalt a párja, és most a 44 éves lányával lakik együtt. 

A SAGE másfél évvel ezelőtt fogott bele az új épületek felhúzásába, ahol majd kialakítják a speciális öregek otthonát, azonban az Ingersoll fog először elkészülni. Az épület amúgy a nagyváros egyik legforgalmasabb részén van, a második, a hetedik és a tizennegyedik emeleten teraszokat is létrehoztak, hogy az LMBTQ-lakók az East Rivert, a Brooklyn hidat és Manhattant csodálhassák.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére