Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sólyomnak álcázott drónnal rémisztgetik a termést megdézsmáló majmokat

Tóth Dalma

2017.08.21. 13:21

A majmok folyamatosan rájárnak a termésre, így sok kárt okoznak a délnyugat-japán Oitában.

A város vezetősége szerint a hatalmas vadmajomparknak otthont adó Takaszaki-hegy keleti oldalán lévő terület elsősorban a japán naspolya-, füge- és mandarintermesztésről híres, ám a gyümölcsöket évek óta dézsmálják a majmok – írja az MTI. Az érintett nagyjából száz állat a jelek szerint nem tartozik a parkban etetett példányok csoportjaihoz. A terméskárok pótlásaként a város a 2015-ös költségvetési évben 5,9 millió jent – 14 millió forintot – a 2016-osban pedig 3,93 millió jent – 9,5 millió forintot – fizetett a gazdáknak.

A majmok elrettentése céljából a város egy sólyomnak álcázott drónt állított szolgálatba a földeken.
A pilóta nélküli repülő szerkezetre szemet és csőrt ragasztottak, valamint egy majom plüssfigurát is lelógattak róla, hogy úgy tűnjön, mintha a ragadozó madár a zsákmányát cipelné. A szerkezetből továbbá majmok sikolyai hallatszanak egy hangfalon keresztül.

Tavaly szeptemberben egy solymászt hívtak a városba, hogy egy igazi ragadozóval ijessze el a majmokat.

A projekt viszonylag sikeres volt, de az élő állatot nehezen lehetett rávenni, hogy a megfelelő helyeken őrködjön, ezért döntött a város a drón használata mellett. Május vége óta már négyszer bevetették az sólymot, amely a visszajelzések alapján hatékony megoldás lehet a problémára. Oita vezetősége nagyjából 20 kísérleti reptetést tervez 2018 márciusáig, majd az eredmények függvényében belekezd egy teljes programba.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére