Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A jobboldali közösségi média születésének lehetünk épp tanúi?

Békési Marcell

2020.06.26. 16:10

Hatalmas népmozgás indult meg az angolszász országokban #WalkAwayMovement néven, miután a Twitter két hatalmas követői bázissal rendelkező jobboldali influenszert is letiltott. A Twitter mintájára felhúzott, de a szólásszabadságot mindkét oldal számára garantáló Parler lehet a konzervatív média első bástyája, ami az elmúlt napokban a leginkább letöltött közösségimédia-applikációvá vált.

A Parler News, melyet kimondottan egy alternatív Twitterként hozott létre megálmodója, az utóbbi időben meredek emelkedést ért el egy mozgalomnak köszönhetően.

Az alkalmazást még 2018-ban hozták létre, és több jobboldali híresség már akkor megpróbált átköltözni, de a jóval nagyobb elérés és kezdeti hibák miatt végül a legtöbben a nagy beharangozás után visszatértek a Twitter-YouTube tengelyre.

Az elmúlt héten viszont valami megmozdult: talán a Twitter döntése, talán az, hogy mostantól Trump üzeneteit álhírként jelzi a felület, esetleg a Black Lives Matterrel való kimondott szimpatizálás az oka, de két jobboldali vlogger permanens letiltása után végre megtörtént az, aminek már régóta meg kellett volna:

több ezer jobboldali vlogger, újságíró és politikus elindította a #WalkAway, vagyis „sétálj el” vagy „hagyd ott” mozgalmat,

hogy a tartalmaikat a Twitterről a szólásszabadságot tiszteletben tartó oldalakra költöztessék, és ennek a legnagyobb győztese a Parler.

A mozgalom egyébként azért hatalmas érvágás a mainstream felületek, mert hiába hírhedten balliberális mondjuk a Twitter, a valóságban használóinak jelentős része fiatal mérsékelt konzervatív, jobboldali férfi, és a forgalom nagyobb részét is a nekik készülő tartalom adja.

A Twitter – és a YouTube is – egészen eddig rendkívül ügyesen egyensúlyozott: mindig egyszerre csak egy influenszert tiltottak ki, akinek aztán megengedték, hogy visszatérjen, majd miután ismét szép nagyra duzzasztotta a követőtáborát, letiltották, és ez így ment a végtelenségig, pontosabban egészen idén június 20-ig.

Miért tudta ezt eddig megtenni?

Eddig az volt a probléma, hogy hiányzott a konzervatív tábor összefogása: ha ugyanis csak néhányan költöznek, ők nem visznek el elég felhasználót ahhoz, hogy abból megéljenek, ha viszont az egész tábor költözik, akkor az már képes egy viszonylag nagy tömeg, vagy legalábbis egy láncreakció beindítására.

Ez történik most: a Parler felhasználói bázis tekintetében természetesen még a Twitter közelébe sem ért,

azonban néhány napja már megelőzte a nagy vetélytársat az alkalmazásletöltésekben, a mozgalom hatására ráadásul még a Twitter árfolyama is megingott.

Az első hírnek a nyoma sem látszott, de miután a folyamat nem állt meg, sőt, egyre több politikus és híresség áll mellé, napról napra csökken a Twitter árfolyama, 35 dollárról 30-ra esett vissza, ami még messze nem tragédia a cégnek, de a mozgalom egy szépen felívelő, a koronavírus után magára találó pályát tört ketté, úgyhogy talán erős jelzés lehet a véleménymonopóliumot gyakorló vállalatok felé, hogy azért van egy határ, mit ők sem léphetnek át.

Magyarként egyelőre felesleges regisztrálni – hacsak valakit nem érdekel kifejezetten a külpolitika –, hiszen magyar tartalom vagy felhasználó még alig akad, és minden nagyobb applikációnak kellett néhány év átfutási idő, amíg angol nyelvterületről meghódított más országokat is.

Reméljük viszont, hogy ez szépen lassan változni fog, és valóban érdemes lesz váltani a Twitterről (és társairól) egy szólásszabadságot a polkorrektség elé soroló platformra.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére