Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ismerősöd az FBI? Ha WhatsAppot vagy iMessage-t használsz, akkor biztos lehetsz benne

888.hu

2021.12.04. 08:40

Egy kiszivárogtatott dokumentum szerint a WhatsApp és az iMessage megosztja a felhasználói adatokat az FBI-jal, az Egyesült Államok Szövetségi Nyomozóirodájával.

 

Egy újonnan kiadott dokumentum rávilágított az üzenetküldő alkalmazások felhasználóit érintő adatvédelmi vitára, és a népszerű iMessage és WhatsApp alkalmazás bizonyult a „legmegengedőbbnek” az FBI számára az adatokhoz és a tartalmakhoz való hozzáférésben.

A Rolling Stone magazin által megszerzett dokumentum áttekintést nyújt arról, hogy milyen adatok érhetők el kilenc népszerű üzenetküldő alkalmazásból.

A „Lawful Access” elnevezésű dokumentum felvázolja a bűnüldöző szervek, például az FBI azon képességét, hogy „legálisan hozzáférjenek biztonságos tartalmakhoz” a főbb üzenetküldő alkalmazásokban. A felsorolt ​​kilenc alkalmazás a következő: iMessage, Line, Signal, Telegram, Threema, Viber, WeChat, WhatsApp és Wickr.

Az FBI tudományos és technológiai osztálya és működési technológiai osztálya által készített 2021. január 7-i dokumentum összefoglalja, hogy milyen információkat lehet beszerezni az üzenetküldő alkalmazásokból, és felfedi, hogy a Facebook tulajdonában lévő (jelenleg Meta) WhatsApp és az Apple iMessage a legnyitottabb a bűnüldöző szerveknek nyújtott információk tekintetében.

A legnépszerűbb, de a legkevésbé biztonságos

A WhatsAppot az év elején érte kritika, miután egy újonnan bejelentett szoftverfrissítés széles körű adatvédelmi aggályokat váltott ki, és a felhasználók a Signal és a Telegram oldalára özönlöttek, köztük Elon Musk technológiai milliárdos. A cég válaszul azt állította, hogy „nem vezet naplót arról, hogy kik üzennek vagy telefonálnak”.

Az FBI-dokumentum azonban azt mutatja, hogy ez az állítás nem teljesen igaz. A WhatsApp csatlakozik az iMessage-hez és a Line-hoz, és vállalja, hogy „korlátozott” üzenettartalmat ad át egy célszemélyről, míg mások egyáltalán nem adnak át üzenettartalmat.

Ez az egyetlen olyan alkalmazás a listán, amely tollregisztert használ. A tollregiszter 15 percenként rögzíti a felhasználói adatokat, beleértve az egyes üzenetek forrását, célállomását és idejét, részletes beszámolót adva a felhasználó hívásnaplójáról és elérhetőségéről.

További WhatsApp-információkat adnak át az FBI-nak egy bírósági végzés alapján, amely visszajuttatja az „előfizetői nyilvántartást”, a házkutatási parancsot, a címjegyzékbeli kapcsolatokat és a blokkolt felhasználókat is.

A házkutatási engedély értelmében a WhatsApp azon felhasználók adatait is megadja, akiknek a névjegyei között szerepel a célszemély. Míg a WhatsApp szóvivője a Rolling Stone-nak azt nyilatkozta, hogy a cég nem adott ki üzenettartalmat az FBI-nak, a cég által szolgáltatott adatokból látható, hogy kik mikor és milyen gyakran üzennek egymásnak, valamint a címjegyzékükben szereplő többi kapcsolat is kiderül.

Ha az egyén az iCloud biztonsági mentést használja az üzenetekhez, az FBI megszerezheti ezeket a biztonsági másolatokat, ami azt jelenti, hogy az üzenetek tényleges tartalma megtekinthető.

A dokumentum arra késztette Mallory Knodelt, a Demokrácia és Technológiai Központ technológiai igazgatóját, hogy összefoglalja: „A legnépszerűbb titkosított üzenetküldő alkalmazások, az iMessage és a WhatsApp a legmegengedőbb (a hatóságokkal).”

A WhatsApp jelenleg a legnépszerűbb üzenetküldő mobilalkalmazás, több mint kétmilliárd havi felhasználóval, a Facebook Messenger és a WeChat pedig a második, illetve a harmadik helyen áll. Az adatvédelemre fókuszáló Telegram most az ötödik, havi 550 millió felhasználóval.

Az Apple iMessage-ét 1,3 milliárd ember használja szerte a világon, mivel alapfelszereltség a cég iPhone-jain.

Az FBI-dokumentum azt is jelezte, hogy a magánélet-orientált üzenetküldő alkalmazások, a Signal és a Telegram hűek maradtak eredeti szándékukhoz, és a legkevesebb adatot szolgáltatják a bűnüldöző szervek számára.

Egyik sem közölt üzenetet, a Telegram pedig még bírósági végzés ellenére sem adott „kapcsolati adatokat” az FBI-nak.

A Signal csupán azt a dátumot és időpontot adta meg, amikor a felhasználó regisztrált az alkalmazásban, valamint az alkalmazáshoz való csatlakozásának „utolsó dátumát”.

Az újonnan kiadott dokumentum az elmúlt évben a big tech megfigyelésére és cenzúrájára fordított fokozott figyelem után született, különös tekintettel az olyan kérdésekre, mint a 2020-as amerikai választások során a választási csalás és a „Covid-19-félretájékoztatás”.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére