Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

A nyugat-európaiak döntő többsége nem elégedett a liberalizmus társadalommodelljével

Békési Marcell

2019.11.07. 19:58

Amerikában és Nagy-Britanniában a magasabb végzettségűek fordultak el a legnagyobb arányban az eszmétől, aminek legmagasabb támogatottsága az alacsony végzettségű, vallástalan emberek között van.

Válságban van a liberalizmus 2019-ben? Ezt a kérdést tették fel október végén egy közvélemény-kutatásban az öt legnagyobb nyugati nemzetnek, melyet az Ifop közvélemény-kutató intézet végzett el október első két hetében. Az eredmény kiábrándító lehet a neoliberális elit számára.

Az amerikai és európai válaszadók nagy része ugyanis nem elégedett a liberalizmus jelenlegi formájával, és többségük úgy látja, hogy az eszme válságban van.

A válaszadóknak a liberalizmust mint társadalmi modellt kellett értékelniük, és olyan kérdéseket kaptak, mint például mi a véleményük a multikulturalizmusról vagy a liberális családmodellről.

A legnagyobb arányban – várhatóan – az olaszok ellenzik a neoliberalizmust, 80 százalékuk fordult el az eszmétől. Meglepő módon viszont második helyen nem sokkal lemaradva a franciák követik az olaszokat, akiknek 73 százaléka szerint van válságban az eredetileg emberi szabadságot zászlajára tűző eszme.

Őket követik a sorban a németek (61%), az amerikaiak (60%) és végül a britek (58%), akiknél a legnagyobb az elégedettek aránya, de még közülük is a többség ellenzi az eszme jelenlegi változatát.

Szintén új mintázat, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában főképp a magasabb végzettségűek kritikusak az eszmével.

Ebben a két országban leginkább az alacsony végzettségű, vallástalan emberek elégedettek az liberális társadalommodellel.

A kutatás reprezentatív nem, kor, földrajzi megoszlás és végzettség szempontjából, hibahatára 3,1%.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére