Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alulértékelik a Covid-19 hosszú távú hatásait

MTI, 888.hu

2021.03.23. 13:25

Háromból egy ember szenved a koronavírus következtében kialakult hosszú távú szövődményektől – írja az MTI.

 

A Natural Medicine folyóiratban publikált friss tanulmány szerint a leggyakrabban előforduló tünet a fáradtság, szorongás, légszomj, depresszió és poszttraumás stressz szindróma. A kutatók arról is írnak, hogy a kormányoknak nem elegendő csupán arra ügyelniük, hogy az emberek túléljék a vírust, meg kell találniuk az annak hosszú távú következményeivel kapcsolatos egészségügyi megoldásokat.

Kartik Sehgal, a bostoni Dana-Farber Rákintézet onkológusa így nyilatkozott:

Globálisan milliókat fertőzött meg a koronavírus (SARS-CoV-2), és ennek a páciensek fizikai, kognitív és mentális állapotára gyakorolt egészségügyi hatásait még vizsgálni kell, ugyanis lehet, hogy csak a jéghegy csúcsát látjuk.”

A kutatók kilenc európai, amerikai és kínai hosszú távú tanulmány elemzését követően megállapították, hogy

a vírus nemcsak a tüdőt támadja meg, hanem más szerveket is, ami különféle szövődményekhez vezethet, például szív- és érrendszeri megbetegedésekhez.

Egy olaszországi tanulmányban 143 vizsgált beteg 90 százalékánál lépett fel valamilyen elhúzódó tünettel járó szövődmény hatvan nappal a koronavírus-fertőzés kezdete után. A leggyakoribb tünet a fáradtság (53,1%), a légszomj (43,4%), az ízületi fájdalom (27,3%) és a mellkasi fájdalom (21,7%) volt, ezek természetesen nem zárják ki egymást, a páciensek több mint fele egyszerre többet is tapasztalt.

Más tanulmányokban beszámolnak arról, hogy további tünetek is előfordulnak, amelyek bár ritkábban, de felléphetnek, például az alvási zavarok, a hajhullás, illetve a mentális egészséggel kapcsolatos szövődmények sem elhanyagolhatók.

Olaszországban 402 gyógyult beteg 56 százalékánál jelent meg a poszttraumás stressz, a depresszió vagy a szorongás mint pszichés probléma, ezért kiemelkedően fontos, hogy a betegségnek ne csak a fizikai, hanem a mentális szövődményeit is vizsgálják – jelentették ki a kutatók.

Hozzátették, mindenképp szükség van hosszú távú kutatásokra, valamint egy olyan egészségügyi ellátórendszerre, amely biztosítja a betegek számára a vírus hosszú távú hatásaiból való felépülést. Sehgal kiemelte, a kutatások konklúziója tehát, hogy nem elegendő a betegség túlélése.

Miközben a halálozás elkerülése marad a legfontosabb cél, az is nagyon fontos, hogy felismerjük: a Covid-19 sok szervet betegít meg”

– hívta fel a figyelmet.

Hozzáfűzte, hogy a betegek a kórházból való elbocsátásuk után akár 3-4 hét elteltével is orvosi segítségre szorulnak.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére