Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

DRÁGULHAT A SÖR a klímaváltozás miatt

Csordás Bettina

2018.10.15. 21:36

A klímaváltozás a sörkedvelõk életét is megkeserítheti: a következõ évtizedekben 3-17 százalékkal zsugorodhatnak az árpamezõk, amelyek a világ legnépszerûbb alkoholos italának egyik fõ alapanyagát adják.

Az évszázad második felében az olyan szélsőséges időjárási jelenségek, mint a hőhullámok és a szárazságok, akár 2-3 évente is előfordulhatnak, ha a hőmérséklet a jelenlegi ütemben növekszik.

A szélsőséges jelenségek hatására a világ árpamezőinek kiterjedése várhatóan 3-17 százalékkal fog csökkenni a körülményektől függően"

– állapította meg a Nature Plants című szaklapban megjelent kutatás.

A tanulmányon kínai, brit, amerikai és mexikói kutatók dolgoztak: több mint 300 extrém időjárási eseményt elemeztek, amelyek a becslések szerint 2099-ig bekövetkezhetnek. Ha kevesebb az árpa sörhiányhoz és az árak emelkedéséhez vezethet. 

A legrosszabb forgatókönyv esetében az évszázadban a legnagyobb fogyasztónál, Kínában akadozik majd leginkább az ellátás, majd a sorban az Egyesült Államok, Németország és Oroszország következik.

Kínában 83 százalékkal hajthatja fel a sörárakat az árpahiány. 

Az árak leginkább Írországban, Olaszországban, Kanadában és Lengyelországban emelkedhetnek.

A sör ára megháromszorozódhat Írországban.
Dabo Guan, a Kelet-angliai Egyetem kutatója szerint a sörproblémák elenyészőek a klímaváltozáshoz kapcsolódó többi gondhoz képest, mint például az élelmiszer-biztonság, a viharkárok és az ivóvízhiány. De az, hogy egy olyan italt fenyeget, amelyet évezredek óta isznak az emberek, azt jelzi, hogy még a fejlett országok fogyasztói sem menekülhetnek meg a világ változásának hatásaitól.
 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére