Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy 2000 éves római nõi cipõ bizonyítja, hogy a divat terén nincs új a nap alatt

Vincze Viktor Attila

2018.08.17. 18:00

A németországi Saalburg városának a római kort bemutató múzeumában állítottak ki egy olyan 2000 éves nõi cipõt, amely egyértelmûen bizonyítja, hogy az ókori római nõk már szinte ugyanolyan igényességgel kidolgozott és ugyanolyan díszességû cipõket hordtak, mint amilyeneket a modern nõk hordanak.

A mai Németország területén, Saalburgban az ókori római birodalom idején egy jelentős katonai erőd állt, amely a magas Taunus hegység gerincén védte a birodalmat a barbár törzsek betörései ellen. Az ókori időkben a hatalmas méretű erőd 600 katonának, míg a hozzá tartozó polgári település pedig mintegy 2000 magánszemélynek adott otthont.

Az időszámításunk szerint 90 környékén felépült és egészen 260-ig fennmaradt épületegyüttes a németországi római kori leletek egyik leggazdagabb forrása lett, amelynek épületeit szinte teljes egészében helyreállították.

A 2005 óta a világörökség részeként elismert Saalburg Római-kori Múzeumban számos helyben talált értékes és érdekes lelet is kiállításra került az évek során. Ezek között a leletek között található az a 2000 éves, ókori római női cipő, amely a művészi kidolgozottsága miatt nemzetközi szinten is különlegességnek számít. 

A saalburgi római erődítmény polgári településrészének egyik kútjában megtalált női cipő a részletessége és a kifinomultsága alapján felveszi a versenyt a korunk legmagasabb szintű cipész szakmai ismeretek alapján elkészített lábbelijeivel is. 

A Saalburg Múzeumban kiállított női cipő egy olyan utcai, kültéri használatra tervezett, vastag, egyenes talpú cipő, amelynek a két részből álló felsőrésze a rendkívül díszes, hímzett mintás külső réteg mellett egy finom belső bélésből áll.

A kor divatja szerint a vastag talpú cipők mellett az ókori nők beltéri használatra könnyebb, vékony talpú, nyitott cipőket, szandálokat hordtak.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére