Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Ez lehet a kulcs az élet fenntartásához a Marson

Forisek Ádám

2018.01.12. 23:40

Hatalmas kiterjedésû jégtömegre leltek a vörös bolygón, ráadásul a felszínhez közel. A felfedezés óriási hatással lehet a jövõbeli Mars-expedíciókra.

A kutatók már korábban is tisztában voltak azzal, hogy a Marson van jég (a sarkvidékeken), a Science folyóiratban ismertetett kutatás azonban nyolc új olyan területet fedett fel, ahol gyakorlatilag "tiszta jég" található. A közepes szélességi körök mentén elhelyezkedő területek főleg meredek, erodálódott partok, amelyek hatalmas jégátfolyásokat fedtek fel.

A kutatók szerint a jég néhol alig 1-2 méterre, másutt pedig mintegy száz méterre a felszín alatt található.

További érdekesség, hogy a jégtömeg réteges, ezért a jégből származó leletekből akár még a marsi klíma múltbéli változását is vizsgálhatják.

Emellett a jégtömeg a Mars-missziókat is segítheti, hiszen az asztronauták a jégtömegből nyerhetnek ivóvizet, oxigént vagy akár a rakéták hajtóművéhez szükséges metánt is.

A Colin Dundas, a US Geological Survey munkatársa által vezetett kutatócsoport a Marsi Felderítő Orbiter (MRO) nevű eszköznek köszönheti a felfedezést. A NASA űrszondája 2006 óta készít nagy felbontású képeket a Mars felszínéről.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére