Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Így éld túl ép ésszel a bezártságot!

Hökkön Melinda

2021.03.25. 18:20

Egyre gyakoribbak az olyan erőszakos cselekmények, amelyeket vélhetően a koronavírus okozta korlátozások és a beszűkült szociális élet okoz. Ezek elkerüléséhez adott lapunknak túlélési tippeket Hal Melinda pszichológus.

 

Jóformán egy éve élünk a koronavírus megfékezésére felállított korlátok között. Ez napjainkban nyolc utáni kijárási tilalmat, országosan kötelező szájmaszkviselést és a programlehetőségek csökkenését jelenti.

Egyre több eset bizonyítja, hogy az emberekben ez egyre növekvő, már-már feloldhatatlan feszültségeket okoz,

amelyeken egyes szituációkban képtelenek uralkodni.

Ilyen eset volt az a szegedi dulakodás, ahol két bolti vásárló a zárás előtti percekben azért verekedett össze, mert nem sikerült a másfél méteres távolságot betartaniuk. A dulakodás a bolton kívül, az utcán folytatódott, ahol egyikük gázpisztolyt rántott elő, de végül egyikük sem sérült meg.

Sajnos nem mindenki olyan szerencsés, hogy sérülés nélkül megússza: november 13-án Budapesten az 1-es villamoson egy idősebb ember szólt egy negyvenéves férfinak, hogy nem megfelelő módon viseli a maszkot, mire a férfi megverte, majd késsel meg is szurkálta.

Az előbbi eset fordítottja is megtörtént: február 28-án egy buszsofőr éppen szolgálaton kívül utazott egy buszon, amikor felhívta két felszálló fiatal figyelmét, hogy vegyenek fel maszkot, ők azonban hergelni kezdték. Mivel a szóváltás a leszállás után is folytatódott, a buszsofőr kést rántott elő, majd egyiküket megszurkálta.

Hal Melinda pszichológus, közgazdász, az MCC – Mindset Pszichológiai Iskola műhelyvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy a járványhelyzetnek köszönhetően láthatunk egy nagyobb mértékű szorongást és félelmet az emberekben.

Ez a szorongás kihat arra, hogy hogyan tudjuk a társas kapcsolatainkat menedzselni, kezelni. Már csak abban is megnyilvánul, mennyire vagyunk türelmesek és segítőkészek a család többi tagjával”

– mondta.

Hozzátette, hogy az emberek emiatt veszítik el gyorsabban a türelmüket olyan helyzetekben is, amelyeket amúgy a hétköznapi életben jól kezelnének. A legnagyobb stresszforrás jelen esetben a megfertőződéstől való félelem, annak következményei és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság. Mindezek érintik a fizikai és mentális egészségünket, társas kapcsolatainkat, motivációnkat, és erőforrásaink kimerülhetnek a hosszan tartó veszélyhelyzet alatt.

A fokozott feszültség megfelelő kezelésére a pszichológus mind a mentális, mind a fizikai aktivitást javasolta.

Felhívta a figyelmet az online térben már könnyen és ingyenesen elérhető edzéstervekre, feszültségoldó művészeti és stresszkezelő tréningekre.

„Nagyon fontos, hogy aki úgy érzi, szüksége van rá, ezeken a programokon felül mindenképp keressen fel pszichológust, pszichiátert vagy mentálhigiénés szakembert” – tanácsolta.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére