Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Kína a világ legdurvább szélcsatornájával száll be a hiperszonikus fegyverkezési versenybe

Vincze Viktor Attila

2017.11.20. 21:28

A dél-kínai Morning Post arról ír, hogy Kína hamarosan egy olyan szélcsatornát épít, melyben másodpercenként 12 kilométeres sebességû hiperszonikus repülõeszközök is tesztelhetõek lesznek.

A Kínai Néphadsereg egy olyan sebességgel közlekedő hiperszonikus rakéta, illetve repülőeszköz kifejlesztésén dolgozik, amely kevesebb, mint 14 perc alatt képes elérni Kínából az Amerikai Egyesült Államok nyugati partját.

Az új eszköz, illetve eszközök hadrendbe állításához számos tesztet kell elvégezni, amelyek egy földi tesztlaborban sokkal olcsóbban és könnyebben elvégezhetőek, mintha az eszközöket "élesben" próbálnák ki.

Ezért Kína úgy döntött, hogy a hozzákezd a világ legnagyobb sebességét előállítani képes hiperszonikus szélcsatornájának a megépítéséhez.

Zhao Wei vezető tudós, akadémikus szerint az új, nagysebességű szélcsatorna felépítését a kutatók legkésőbb 2020-ig befejezik, hogy az új eszköz minél hamarabb kielégíthesse a kínai hiperszonikus fegyverfejlesztési program sürgető igényeit.    

Kínában az utóbbi években már több szuperszonikus szélcsatorna is felépült a hiperszonikus fegyverek tesztelésének elősegítésére.

Ezek közül a legfejlettebb a JF12-es szélcsatorna, amely képes reprodukálni a 20-50 kilométeres magasságú, Mach 5 és Mach 6-os sebességű repülések feltételeit.

Az új szélcsatorna a JF12-es teljesítményének már a többszörösére lesz képes.

Az új alagút tesztkamrájában viszonylag nagy méretű repülőgépmodellek lehet majd tesztelni, a szárnyfesztáv elérheti akár a 3 métert is.

A szélcsatornában – a rendkívül nagy sebességű légáram létrehozása érdekében – oxigén-, hidrogén- és nitrogéngáz elegyéből robbanásokat idéznek elő, amelyek során egy-egy pillanatra egy gigawattnyi teljesítmény szabadul fel, ami megegyezik a világ legnagyobb atomerőműveinek teljesítményével.

A tesztcsatorna úgy működik, hogy egy fém alagúton keresztül a tesztkamrába bevezetett lökéshullámok borítják be a prototípus légi járműveket. A tesztkamrában a hőmérséklet 8 000 Kelvinre, azaz 7727 Celsius-fokra is emelkedhet, ami közel 50 százalékkal forróbb, mint a Nap felszíne. 

Jelenleg a világ legerősebb szélcsatornája az amerikai LENX-X létesítmény Buffalóban, New York államban, amely másodpercenkénti 10 kilométeres sebességnek, a hangsebesség 30-szorosának az előállítására képes.

Az új kínai szélcsatorna másodpercenkénti 12 kilométeres sebessége révén nagyobb teljesítményű lesz az amerikai kísérleti eszköznél. 

A hiperszonikus légi járművek olyan eszközök, amelyek legalább 5 Mach sebességgel haladnak. Szabványos tengerszinti adatok mellett az 1 Mach 1225 km/h sebességgel egyenlő. 

A kínaiak, a titkos katonai fejlesztéseik mellett, bizonnyal tesztelni fogják az olyan, már meglevő hiperszonikus eszközeiket is, mint a WU-14 vagy a DF-ZF, amelyek Mach 5 és a Mach 10 közötti sebesség elérésére is képesek.

A hiperszonikus járművek földi tesztelése azért fontos, mert a hiperszonikus repülőeszközök a rendkívül nagy sebesség miatt extrém magas hőmérsékletnek és különlegesen magas nyomásnak, valamint erős mechanikai hatásoknak vannak kitéve.

A hiperszonikus szélcsatorna azonban elengedhetetlenül fontos a hagyományos lökhajtástól eltérő screamjet sugárhajtású motorok kifejlesztéséhez és teszteléséhez is.

A kínai tudósok szerint a hiperszonikus szélcsatornák felgyorsíthatják az emberiség – az űrutazás mindennapossá tételéről szóló – álmainak valóra válását, tehát az űrön át zajló hiperszonikus repülőjáratok megvalósulását. A Föld elhagyásához szükséges minimális sebesség másodpercenként 11 km, ami hiperszonikus sebességtartományba esik. A kontinensek közötti hiperszonikus járatok társadalomra gyakorolt hatása forradalmi lehet, hiszen maximum kétórás repülőúttal el lehet majd jutni a világ bármely pontjára.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére