Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Könnyebben öli a Covid a túlsúlyosakat

888.hu, MTI

2021.03.04. 16:42

Azokban az országokban magas a Covid-19 következtében elhunytak aránya, ahol jelentős a túlsúlyosak száma – derült ki egy nagyszabású kutatásból.

Abból a mintegy 2,5 millió halálozásból, amely a SARS-CoV-2, vagyis az új típusú koronavírus okozta Covid-19 miatt következett be, 2,2 millió olyan országokban történt, ahol magas a túlsúlyosak aránya – állapította meg friss jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

Azokban az országokban – Egyesült Királyság, Egyesült Államok, Olaszország – a legnagyobb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány, ahol a felnőttek több mint fele túlsúlyos.

A probléma nemcsak az elhízás, hanem az a testtömeg is, amelyet sok országban ma már normálisnak tekintenek. A halálozási arány 10 százalékkal nagyobb ott, ahol a felnőttek több mint 50 százalékának magasabb a testtömegindexe (BMI) 25-nél, vagyis annál az értéknél, ahol a normális testsúly végződik, és a túlsúly kezdődik.

A túlsúlyosaknak elsőbbséget kellene biztosítani a Covid-19 elleni védőoltások beadásánál és a teszteknél,

mivel náluk magasabb a halálozási arány – írta jelentésében az Elhízástudományi Világszövetség.

Azon országok közül, ahol a felnőtt lakosság több mint fele túlsúlyos,

Belgiumban a legmagasabb a halálozási arány,

a második Szlovénia,

a harmadik az Egyesült Királyság.

Olaszország és Portugália az 5. és a 6., az Egyesült Államok a 8. helyen áll.

Vietnámban a legalacsonyabb a túlsúlyosak száma, és a világon ott a második legkisebb a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz szerint a túlsúly és a halálozási arány közötti kapcsolat egyértelmű, ezért nemzetközi erőfeszítéseket sürgetett az elhízás okai elleni harcban.

A Covid-19 okozta halálozások legnagyobb kockázati tényezője az életkor, és a túlsúly a második – áll a jelentésben. Az már ismert, hogy a túlsúly a fertőző betegségek, köztük az influenza kockázatát is növeli.

Tudtuk, hogy egyes országokban gondot jelent, de sokkoló volt látni, hogy az összefüggés mennyire érvényes az egész világon,

mindössze néhány kivétellel, mint Új-Zéland és Izland, ahol viszont szigorú intézkedésekkel védték a sérülékeny populációt” – idézte a The Guardian online kiadása Tim Lobsteint, a jelentés szerzőjét, a WHO és az angol állami egészségügyi szolgálat (PHE) korábbi tanácsadóját.

A túlsúly növekedésével a Covid-19 súlyosságának kockázata is fokozódik. Az adatok elemzése azt mutatja, hogy az Egyesült Királyságban, ahol a felnőttek majdnem 64 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, a Covid-19-ben szenvedő, intenzív osztályon kezelt páciensek közel 20 százaléka normális testtömegű, 32 százalékuk túlsúlyos és 48 százalékuk elhízott.

Az Egyesült Államokban, ahol 68 százalékos a túlsúlyos vagy elhízott felnőttek aránya, az intenzíven ápolt Covid-betegek közül 12 százalék normális testtömegű, 24 százalék túlsúlyos és 64 százalék elhízott.

Az eredményeket nem torzítja egyes államok gyenge adatszolgáltatása, a halálozásokat ugyanis általában pontosan jelentik, ha a kórházi esetek számát nem is – mondta el Lobstein.

Megvizsgálták, számít-e, hogy az ország a gazdagok vagy a szegények közé tartozik, és azt találták, hogy a jövedelmi szintnek sincs szerepe.

„Vannak gazdag országok, ahol alacsony a túlsúlyosak száma, ilyen Japán és Dél-Korea, ott a Covid-19-cel összefüggő halálozási arány is nagyon csekély. Ugyanígy az alacsonyabb jövedelmű országokban, köztük Dél-Afrikában és Brazíliában, ahol a túlsúly már a felnőttek több mint felére jellemző, magas a halálozás” – magyarázta a kutatás vezetője.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére