Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Közzétették Stephen Hawking utolsó szavait

Csordás Bettina

2018.10.16. 14:07

A tudós halála elõtt felvett szavait hétfõn, utolsó könyve londoni bemutatóján játszották le. Stephen Hawking posztumusz üzenetében arra figyelmeztetett, hogy a tudomány és az oktatás világszerte veszélyben van.

Stephen Hawking 76 éves korában hunyt el, utolsó könyvében, a Brief Answers To The Big Questions (Rövid válaszok a nagy kérdésekre) az emberiség nagy kérdéseire fogalmazza meg a válaszait, és olyan témákat érint, mint Isten létezése, a világ keletkezése, el kell-e hagynia a Földet az emberiségnek, hogy fennmaradjon, létezik-e más intelligens élet az univerzumban vagy az időutazás lehetősége.

Utolsó szavait hétfőn, az említett könyv londoni bemutatóján játszották le.

Stephen Hawking a felvételen arra figyelmezteti az emberiséget, hogy a tudomány és az oktatás világszerte veszélyben van.

Hawking szerint a tudománynak számos komoly problémával kell szembenéznie a világon, így például a klímaváltozással, a túlnépesedéssel, a fajok kihalásával, az erdőirtással és az óceánok pusztulásával, ugyanakkor továbbra is arra biztatta a fiatalokat, hogy felfelé, a csillagokra nézzenek, ne pedig a lábuk elé.

Próbáljátok megérteni, amit láttok, és gondolkodjatok róla, hogyan keletkezett az univerzum. Fontos, hogy ne adjátok fel. Engedjétek szabadjára a képzeleteteket. Formáljátok a jövőt"

– üzente a tudós.

A hétfőn megjelent könyvén tavaly kezdett el dolgozni, de befejezni már nem tudta azt. Halála után gyermekei és tudós kollégái Hawking hatalmas munkásságának anyagaiból merítve fejezték be a könyvet.

Bizonyos kérdéseket rendszeresen feltettek neki. A könyv pedig megkísérli összefoglalni a legjobban definiált, legvilágosabb, legautentikusabb válaszait"

– mondta el lánya, Lucy Hawking a bemutatón.

Hawking utolsó könyvében egyebek mellett a Föld és az emberiség kapcsolatáról, a szuperemberek víziójáról és Istenről is elmélkedett.

Szerinte az emberiségnek nincs más választása, mint elhagyni a Földet, ha nem akarja kockáztatni a "megsemmisülést". Azt jósolta, hogy a számítógépek a következő száz év alatt túlnőnek az emberi intelligencián.

Hawking a szuperemberek vízióját is felvázolta. Úgy vélte, hogy az emberi fajnak fejlesztenie kell mentális és fizikai tulajdonságait, de a genetikailag módosított szuperemberek, akik nagyobb memóriával és betegségekkel szembeni védettséggel rendelkeznek, veszélyeztethetik a többieket.

Isten mindenhatóságát is megkérdőjelezte. Hawking szerint Isten nem létezik, nincs megbízható bizonyíték a túlvilágra, az emberek a világra gyakorolt hatásuk és továbbadott génjeik révén élnek tovább. A következő ötven évben megértjük majd, hogyan kezdődött az élet.

Hawking több mint ötven évig küzdött egy gyógyíthatatlan neuronbetegséggel, az amiotrófiás laterálszklerózissal, ami miatt megbénult és csak egy számítógépen keresztül, beszédszintetizátorral tudott kommunikálni környezetével. Hamvait júniusban helyezték el a westminsteri apátságban Charles Darwin és Isaac Newton síremléke között. Munkásságát az emberiség valószínűleg örökké őrzi majd.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére