Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Lehet víz a Marson, a felszín közelében

Ányos Miklós

2019.12.14. 17:10

Akár már néhány centiméter mélyen is lehet víz a Marson – derült ki a Geophysical Research Letters című szaklapban bemutatott tanulmányból

Az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) nevű felderítőműholdjának és a Mars Odyssey Orbiter nevű műholdjának adatai alapján megállapították, hogy a felszín alatt vízjég jelei észlelhetőek. Ezért el is készítették a Mars felszíne alatt rejlő jég térképét. Eszerint az északi félteke Arcadia Planitia nevű régiójában kevesebb, mint 30 centméter mélyen már található jég. Ez alapján azt feltételezik a tudósok, hogy helyenként akár már pár centiméter mélyen is létezhet fagyott víz.

Nincs szükség kotrógépre ahhoz, hogy kiássuk ezt a jeget. Elég lehet egy lapát is…

- mondta Sylvain Piqueux, a NASA bolygókutató intézete, a Jet Propulsion Laboratory kutatója, a tanulmány szerzője. Kijelentette, folytatják az adatgyűjtést a Marson lévő jég után, hogy megtalálják a legideálisabb helyet az asztronauták jövőbeli landolásához.

Egykoron a Mars egy meleg bolygó volt, amely támogatta az élet és a víz kialakulását a felszínen, azonban történt valami 3,5 milliárd évvel ezelőtt, és a planéta elveszítette a légkörét. Most csak egy vékony atmoszférája van az égitestnek, amelyből kiszöknek az olyan gázok, mint a vízpára, így ha most lenne is a felszínén víz, az azonnal elpárologna. Jég formájában azonban létezhet víz a felszín alatt a Mars sarkvidéki területein és a középső szélességi körein, a tudományos bizonyítékok szerint.

A NASA Phoenix nevű marsjárója 2008-ban be is gyűjtött némi mintát a sarkvidéki jégből és megállapította, hogy vízjégről van szó. A kutatók a jövőben több információt akarnak szerezni a felszín alatti jégről és arról, változik-e a halmazállapota a marsi évszakok során.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére