Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Mit keres Kim Ir Szen portréja japán iskolákban?

Forisek Ádám

2017.11.04. 21:48

Az elmúlt idõszakot a feszült légkör jellemzi Japán és Észak-Korea között, épp ezért nehéz elképzelni, hogy vannak olyanok Japánban, akik a kommunista rezsimbe vágyódnak. Mégis van ilyen.

Az elmúlt időszakot a feszült légkör jellemzi Japán és Észak-Korea között, épp ezért nehéz elképzelni, hogy vannak olyanok Japánban, akik a kommunista rezsimbe vágyódnak. Mégis van ilyen.

Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portrék láthatók mindenütt azokban a tokiói iskolákban, ahol a koreai kisebbség diákjai tanulnak. Mintegy hatvan „Phenjan-párti” intézmény létezik.

Japánban mintegy félmilliós koreai kisebbség él, legtöbbjük azon polgárok leszármazottai, akiket a japán kolonizáció során hurcoltak el a Koreai-félszigetről 1910 és 1945 között. Ez önmagában sem ad sok okot a japánok és koreaiak közti bizalomra, az 1950-1953 közt dúló koreai háború még inkább elszigetelte a koreai kisebbséget a japán néptől.

Az iskolákban a koreai nyelvet és történelmet tanítják, Japán koreai kisebbségének társulata útmutatásának megfelelően. Hivatalos diplomáciai kapcsolatok híján ez a szervezet üzemel de facto nagykövetségként.

Ami igazán érdekes, hogy kizárólag a phenjani rezsimmel szimpatizáló iskolák azok az intézmények, ahová a koreai kisebbség családjai küldhetik gyereküket tanulni – még akkor is, ha teljesen más politikai állásponton vannak.

A már előbb is említett koreai nemzetiségiek társulása szerint Phenjan 1957 óta mintegy 48 milliárd jennel (mintegy 113 milliárd forint) támogatja Japán koreai iskoláit, arról azonban nincs adat, hogy manapság milyen mértékű ez az anyagi juttatás.

Az ideológiai oktatás az évek múltával visszaszorult, Kim Ir Szen és Kim Dzsongil portréi azonban továbbra is ott lógnak az osztálytermek falain.

(AFP)

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére