Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Robotok fogják kitúrni a hallgatókat, a tanárokat az egyetemekrõl?

Nagy Gábor

2018.10.25. 21:30

Nemcsak a "munkát veszik el", de a felsõoktatásba is "beteszik a lábukat".

Breakthrough Intelligence via Neural Architecutre 48, vagyis Bina48 egy mesterséges intelligenciával rendelkező robot, amely szóban, valós időben is képes kommunikálni az emberekkel. Érzelmeket tud kifejezni, mi több: mozgó arcizmai vannak, így mimikára, vagyis az arckifejezések útján történő nonverbális kommunikációra is képes.

Épp ezért Bina48-at sokan nemcsak robotként, androidként, gynoidként, hanem kibernetikus társként is számontartják.

Az ipari forradalmak egyik „veszélyének” eddig azt tartották, hogy a gépek, a robotok elveszik az emberektől a fizikai munka lehetőségét. Automatizálják a gyártási folyamatokat, gépesítenek minden olyan termelési ágazatot, ahol az emberi munkaerő nem, vagy csak ritkán szükséges. Most meg már az ajtónkon kopogtat az ipari forradalom negyedik hulláma, mely a gépeket, robotokat információs hálózatba fogja majd kapcsolni, hogy azok kommunikálhassanak egymással, tanulhassanak egymástól. Ezáltal egy olyan globális információs rendszer fog kialakulni, amibe amúgy már most szörnyű belegondolni.

Ennek az új hullámnak az egyik előszele Bina48, az úgynevezett kibernetikus társ, amely „valamiért” afroamerikai külsőt kapott a fejlesztőktől.

Bina48-at a mérnökök azért hozták létre, hogy teszteljék: le tudják-e tölteni egy ember személyiségét egy nem biológiai, nanotechnológiai testbe, illetve ezt a már „telepített jellemet” tudják-e használni, hasznosítani.

Az androidot 2005 óta folyamatosan fejlesztik az USA-ban, de most mérföldkőhöz érkeztek a mérnökök.

A robotot szűk egy éve beíratták a kaliforniai Belmontban található Notre Dame de Namur Egyetemre, ahol – harmincegy egyetemistával egyetemben – „részt vett” egy filozófiai kurzuson. Az órák úgy zajlottak, hogy az android Skype-on keresztül „hallgatta” a kurzusokat, s amikor kellett, válaszolt a feltett kérdésekre. Sőt, Bina48 az olyan beszélgetésekbe is bele tudott szólni az órán, melyek – mondhatni – spontán módon alakultak ki. Vagyis szó sem volt arról, hogy a robot előre betanult, vagy már „elolvasott” szövegeket mondott volna vissza. A belmonti egyetem mellett Bina48 szintén „részt vett” az amerikai hadsereg West Point-i kurzusain is, ahol – többek között – fegyvermentességről és a háborúkról is volt szó.

Időközben Bina48 letudta a filozófiai kurzust, október közepén pedig a West Point katonai akadémián is végzett: ez a robot lett az első gép, amely „szakképesítése” miatt immár taníthat egy egyetemen.

Félelmetes.

Egyrészt: az úgynevezett mesterséges intelligencia (AI) „végérvényesen betette a lábát” a felsőoktatásba. Ráadásul mindezt nem úgy, ahogy eddig megszokhattuk, vagyis: a hallgatók, mérnökök, kurzusok alkalmával fejlesztik, programozzák az AI-t. Hanem úgy, hogy most már egy AI tart órákat a hallgatóknak, mérnököknek.

Másrészt: igencsak ingoványos talajon építették be ezt az androidot az oktatási rendszerbe, nem véletlenül szentelnek annyi időt arra, hogy Bina48 a filozófiáról, a békéről, a fegyvermentességről „tanuljon” a legtöbbet.

Nagyon úgy néz ki: az emberiség útelágazódáshoz érkezett.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére