Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Sokan hazudnak arról, hogy mostak-e kezet

888.hu

2020.04.02. 12:48

Főleg a férfiak.

A koronavírus-járvány idején az egyik legjobb védekezés, amit megtehetünk a fertőződés ellen, hogy legalább húsz másodpercen keresztül bő szappannal, meleg vízzel kezet mosunk és tartjuk a másfél méteres távolságot másoktól. Egy kutatás szerint a nők „sokkal jobb kézmosók”, ugyanis sokkal nagyobb a valószínűsége, hogy tényleg alaposan kezet mosnak például a mosdóhasználat után – ellentétben a férfiakkal. Ennek ellenére még így is meglepően nagy a nők és a férfiak között is azok aránya, akik egyáltalán nem mosnak kezet, viszont hazudnak arról, hogy megtették.

Elég mókás adatgyűjtési módszereket alkalmaztak a kutatók, hogy reprezentatív eredményekhez jussanak. A vizsgált személyek direkt válaszadása ugyanis torzítaná az eredményeket – pontosan a sok hazugság miatt. Carl Borchgrevink, a Michigan Állami Egyetem vendéglátó karának igazgatója egy egyszerű példát hoz erre: ha valakit a reptér mosdójából kifelé jövet megkérdeznek, hogy megmosta-e a kezét, nyilván azt fogja mondani, hogy igen, pedig nem biztos, hogy ez a valóság. Ezért kutatásában 12 másik kutatót bízott meg azzal a feladattal, hogy válasszanak ki véletlenszerűen az egyetemi kampuszon pár női és férfi mosdót és figyeljék meg, hogy a mosdót használó 3749 férfi és nő hány alkalommal mosott valóban kezet.

Az eredmények sokkolóak voltak: a vizsgált mintából csak pár ember mosta meg rendesen a kezét.

A férfiak 15%-a egyáltalán nem mosott kezet, míg ez az arány a nőknél 7% volt. Azok közül a férfiak közül, akik megmosták a kezüket, csak a felük használt szappant is, míg a kézmosó nők 78%-a használt.

Összességében viszont a mosdót használóknak csak 5%-a mosta meg kezét elég hosszú ideig és olyan módszerrel, ami biztos védekezést nyújt a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Egy másik, 2009-es brit, nagyobb mintán végzett kutatás még ennél is elkeserítőbb eredményeket hozott: vezeték nélküli kamerák segítségével figyelték meg, hogy hányan mentek be a mosdóba és utána hányan használták a szappanadagolót.

A kutatás eredményei azt találták, hogy a férfiak 31%-a, a nők pedig 65%-a mosott szappannal kezet. Másik érdekes megfigyelésük az volt, hogy a mosdót használók közül többen mostak kezet akkor, ha mások is voltak a környezetükben, de ha nem volt ott senki és nem fenyegetett a lebukás veszélye, akkor simán távoztak kézmosás nélkül.

Hogy miért van ekkora különbség a nemek között még a kézmosási szokások mentén is, arra Borchgrevink szerint az a magyarázat, a férfiakban megvan az a macsó hozzáállás, hogy nekik nem árthat egy kis kórokozó, míg a nők sokkal inkább figyelnek az ápoltságra, de ez érthető is, hiszen ők a gyermekgondozás miatt is jobban kell figyeljenek a higiéniai körülményekre.

A kutatások során az is kiderült, hogy máshogyan lehet motiválni a férfiakat a kézmosásra, mint a nőket. A naturalisztikusabb üzenetek, mint például a „Mosd le most szappannal vagy később megeszed” jobban hat a férfiaknál, míg a nőket az érdekességet, tudást tartalmazó üzenetek motiválták, mint például: A víz nem öli meg a baktériumokat, de a szappan igen.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére