Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Tudtad-e, hogy: Ezért csíp, esetleg vérzik a nyelved ananászevés után

Fodor-Horváth Zsófia

2020.02.10. 14:21

Az ananász eszik meg téged, nem pedig te őt.

A hidegebb hónapokban talán még fontosabb a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, a rosttartalom mellett a vitaminpótlás miatt is. Az egyik legjobb választás, ha a téli időszakban is friss gyümölcsöt ennénk, a ma már szinte bárhol elérhető ananász. Az ananász kiemelkedően magas C-vitamin-tartalommal bír, de a fogyni vágyók is szívesen fogyasztják: az ananászról ugyanis az a hír járja, hogy „fogyókúrás” gyümölcs. Ez valójában azt jelenti, hogy nagy mennyiségben tartalmaz egy fehérjebontó enzimet, az úgynevezett bromelint.

A bromelin a szervezetünkbe kerülve elkezdi „megenni” az ott található proteint. Mivel az emésztőrendszer első állomása a szájban kezdődik, itt az ananászból kiváló fehérjebontó enzim, ahogy kapcsolatba kerül a nyelvünkkel és az ínyünkkel, gyakorlatilag elkezdi megenni a szánkat belülről. Persze azért nem kell megijedni, ez a fehérjebontás olyan minimális, mikroszkopikus szinten történik, hogy maximum bizsergést, csípősséget, durvább esetben pontszerű vérzést tapasztalhatunk a nyelvünkön, ajkunkon és ínyünkön. A száj belső nyálkahártya-felülete egyébként az egyik legkönnyebben regenerálódó szövetből épül fel, így ez a kis „sérülés” még egy óráig sem tud fennállni.

Hasonló tüneteket egy másik nagyon egészséges, vitaminokban gazdag gyümölcs is kiválthat: ez pedig a kivi. A kiviben is proteáz, vagyis fehérjebontó enzim található. Az enzim működését nemcsak a szánkban, de akkor is figyelemmel kísérhetjük, ha például joghurtba dobálunk belőle pár nyers darabot: a széle mentén folyósabb lesz, ahogy elkezdi azt emészteni. Ha például süteménybe raknánk, esetleg zselatinnal fixálnánk egy torta tetején, előtte érdemes felmelegíteni a kivit, ezzel ugyanis az enzim inaktiválódik, a zselatinban található fehérjét pedig nem kezdi el „megenni”, ezzel folyóssá tenni azt a gyümölcs.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére