Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Újabb magyar fejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen

888.hu

2021.10.20. 07:30

Az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszereket fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) kutatói egy 811 millió forintos uniós támogatást elnyert projektben – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága az MTI-t.

 

A közlemény szerint az infokommunikációs technológia egyik legdinamikusabban fejlődő területe az IoT (Internet of Things – a dolgok internete), amelynek

lényege, hogy a mindennapokban használt eszközök elérhetők az interneten keresztül, és akár önállóan is képesek kommunikálni egymással.

Az IoT egyik legfontosabb alkalmazási területe az élő szervezetekről adatokat gyűjtő, intelligens szenzorokra épülő rendszerek fejlesztése, amelyeket speciális jellegük miatt IoLT-nek (Internet of Living Things – az Élő Dolgok Internete) neveznek.

Az apró, okos informatikai eszközök lehetővé teszik, hogy

emberi beavatkozás nélkül figyeljenek meg folyamatokat, és szükség szerint aktív szereplői lehetnek az élő környezetnek.

A projektben többek között valós fiziológiai és növénybiológiai alkalmazásokkal igazolták a platform felhasználási lehetőségeit. A kutatók az emberi aktivitás vizsgálatára olyan okoskarpereceket alakítottak ki, amelyek viselőjük mozgásának komplex elemzésére alkalmasak. Az így gyűjtött nagy mennyiségű mérési adat feldolgozása új kutatási lehetőségeket teremt többek között a pszichiátriában.

Használható például a népbetegségnek számító kedélybetegségek állapotváltozásainak előrejelzésére, lehetővé téve a korai beavatkozást, a súlyos állapotrosszabbodás megelőzését. A szakemberek a növények fejlődésének követésére alacsony költségű okoscserepet, a mikroorganizmusok megfigyelésére és a sejtek vizsgálatára IoT-mikroszkópokat fejlesztettek ki. A mesterséges intelligenciát felhasználva pedig olyan képanalitikai módszereket dolgoztak ki, amelyek az eddigieknél pontosabb elemzést tesznek lehetővé például a gyógyszertesztek során.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére