Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

"A liberalizmus minden tradicionális értéket megtagadott"

Horváth József György

2017.03.22. 15:58

Rendhagyó interjút készített a 888.hu fõszerkesztõ-helyettesével egy osztrák magazin a magyar sajtó és a demokrácia helyzetérõl, valamint arra is kíváncsiak voltak, hogy mi is valójában a 888.

A magyar demokrácia helyzetéről közölt írást március 15-én megjelent számában a Stadtform című osztrák magazin, mely a „Magyarország – a gulyásdemokrácia” felütéssel indít címlapján. Az anyag elkészítéséhez a hivatkozások szerint a Soros-féle Átlátszó.hu munkatársai is hozzájárultak. Az osztrák magazin a magyar médiahelyzetről, demokráciáról szóló anyagához kapcsolódóan interjút készített többek között Heller Ágnes filozófussal, Orosz Annával, a Momentum Mozgalom politikusával, valamint egyedüli jobboldali megszólalóként portálunk főszerkesztő-helyettesével, Bertha Lászlóval.

A tények továbbra is azt mutatják, hogy balliberális fölény van a médiában”

Stadtform: Hogyan jellemeznéd a 888-at?

Bertha László: Ha egy mondatban kellene megfogalmaznom, hogy mi is pontosan a 888, akkor azt mondanám, hogy egyfajta ellencinizmus az üres liberális világgal szemben. A politika alapvető változásokon megy keresztül, ami természetesen a jobboldalt is érinti. A jobboldal is új elrugaszkodási pontokat keres, mi pedig annak a generációnak a tagjai vagyunk, amely véget akar vetni a XX. század logikájának. Õszintén beszélünk a világról, XXI. századi problémafelvetésekkel. A lap alapvetően a fiatalokat szólítja meg, azokat a fiatalokat, akiket eddig más jobboldali médium képtelen volt megszólítani.

Stadtform: Mit értesz üres liberális világ alatt?

Bertha László: A politikai nihilizmusra gondolok. A liberalizmus minden tradicionális értéket megtagadott, mely egyfajta identitásválsághoz vezetett a nyugati társadalmakban. És ez az, amit az üres, avagy kiüresedett világon értek.

Stadtform: Mit értesz a 20. század logikáján, elmagyaráznád, kérlek?

Bertha László: A 20. századi ideológiák világára gondolok, egy túlideologizált világra, mely a kommunizmust és a nácizmust is eredményezte. Ez a bal- és a jobboldalt is egyaránt terheli. De ez a múlt. Mi nem ideológiákban gondolkodunk, hanem egy politikai irányzatot követünk. Szerintem ez egy lényeges különbség. A jobboldalhoz tartozunk, így bizonyos mértékben a konzervativizmus áll közel hozzánk. Véleményem szerint a konzervativizmus azonban nem ideológia.

Stadtform: Milyen fajta híreket szerkesztesz?

Bertha László: A lap alapvetően egy hír- és véleményportál, melynek tartalmát döntő mértékben a politika határozza meg. A 888.hu kifejezetten erős a külpolitikai hírek terén, de természetszerűleg a belpolitikára is nagy hangsúlyt fektetünk. Jómagam tehát szintén a politikával foglalkozom.

[…]

Sosem állítottuk magunkról azt, hogy függetlenek vagyunk. Saját magamat sem tartom annak.”

Stadtform: Hogyan látod a 888-at más magyar médiumokhoz képest, mennyire írhatsz szabadon?

Bertha László: Olyan témában írok, amilyenben csak szeretnék. Azt azonban érdemes megjegyezni, hogy sosem állítottuk magunkról azt, hogy függetlenek vagyunk. Saját magamat sem tartom annak. Mindenkinek megvannak a maga politikai nézetei az újságírásban is, maximum letagadja. Magyarországon is hasonló dolgok történnek, mint az Egyesült Államokban. Az „objektív” médiumok (pl. CNN) is politikai eszközként funkcionálnak, amivel minket is bírálnak. Meghatározó magyar hírportálok például máig nem írják le azt a szót, hogy „bevándorló”, a határok védelmében felépített kerítést pedig „vasfüggönynek” nevezik. Emögött politikai szándékok állnak, de tagadják.

Stadtform: Azt mondtad, hogy nem vagy független, kitől függsz?

Bertha László: Ahogy mondtam, politikai nézeteim és értékeim vannak, melyek a cikkeimben is megjelennek – ezek pedig azonosak a 888.hu profiljával és céljaival. Nem vagyok neutrális. Ezen okból tehát nem szeretném azt mondani, hogy „független vagyok”. Ez a szó egyébként is lejáratódott az olvasók körében.

A média gyakorlatilag politikai szereplővé is vált, nem mondhatjuk azt, hogy kizárólag a világ dolgairól közvetítene, mint egy külső szemlélő.”

Stadtform: Mit gondolsz a jelenlegi magyar médiafolyamatokról…?

Bertha László: Nagy átalakulásokon megy keresztül a magyar médiapiac, minden mozgásban van, de korántsem beszélhetünk radikális változásokról. Talán élesebbnek tűnik ez a mostani átalakulás, mivel a lapok elkezdtek egymással is foglalkozni. A média gyakorlatilag politikai szereplővé is vált, nem mondhatjuk azt, hogy kizárólag a világ dolgairól közvetítene, mint egy külső szemlélő. A Népszabadság megszűnése is az átalakulás részét képezi, ahogyan az korábban is megtörtént, csak éppen jobboldali lapok esetében. Sajnálom azokat, akik elvesztették a munkájukat, de azt is látni kell, hogy a Népszabadság egy szimbólum volt. A kommunista Kádár-rendszer szimbóluma. Sokak szerint most ért véget a rendszerváltozás. Úgy gondolom, nem kell aggódni a sajtószabadságért.

[…]

Stadtform: Mi a célja a 888.hu-nak?

Bertha László: Ahogyan korábban említettem, a 888.hu egy egészen új projekt, ami még másfél éve sincs jelen a médiapiacon. Ehhez képest azt láthatjuk, hogy ma már a 888 számít a legolvasottabb jobboldali hírportálnak Magyarországon. Vannak olyanok, akik a magyar Breitbartként emlegetnek minket. Úgy gondolom, valóban van párhuzam. De hogy mik is a további céljaink? Természetesen mindig van hova fejlődni, pláne egy ilyen fiatal csapatnak. Szeretnénk még inkább meghatározó szereplőjévé válni a magyar médiának. Egyes véleményekkel ellentétben a tények továbbra is azt mutatják, hogy balliberális fölény van a médiában. Ezt akarjuk ellensúlyozni.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére