Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Áldozatok 2006 – Kendőzetlenül mutatja meg Gyurcsány smink nélküli arcát a dokumentumfilm

Jánosy Károly

2021.10.07. 14:00

Vajon megismerhető lesz valaha 2006 igazsága? Vagy még évtizedekig sötét homály fedi a sajnálatos őszi eseményeket, és tovább hazudnak a hazugok, mert szerintük nincs itt semmiféle látnivaló, és senki fia kedvéért nem fogják kibontani az igazság minden részletét. Skrabski Fruzsina, az egykori újságíró, dokumentumfilm-rendező és producer hamarosan elkészülő új munkájában a véres eseményeket takaró, gondosan lecövekelt paraván mögé akar látni. Mert olyan böszmeséget – nem kicsit, nagyot – békeidőben egyetlen ország nem követett el saját állampolgáraival szemben. Az október 23-án bemutatkozó – Áldozatok 2006 munkacímű – film alkotójával beszélgettünk.

 

888.hu: Direkt keresed a bajt? A Biszku Béláról szóló – Novák Tamással közösen jegyzett – moziddal berobbantál a köztudatba, és a szovjet katonák által megerőszakolt nőkről szóló Elhallgatott gyalázat és a Népirtás Pozsonyligetfalun című dokumentumfilmed sem derít rózsás kedvre.

Skrabski Fruzsina: Tulajdonképpen belebotlok, belekavarodok ezekbe az ügyekbe, történetekbe. Régebben napilapos újságíróként dolgoztam, de már az ezredforduló tájékán elkezdtem blogolni. A Reakció vagy éppen a Mandiner blogban azt szerettem, hogy saját magam szerkesztettem, nem szóltak bele a témaválasztásba, és azonnali a visszacsatolás, a véleménynyilvánítás. Szóval hajdanában a blogon jött szembe velem a téma: kerestem a legnagyobb élő kommunistát. S lőn: valaki Biszku Bélát ajánlotta. Alaposan megtervezett, konspiratív akció volt: azt mondtuk, szülőfalujából, Márokpapiból jöttünk – mellesleg elmentünk a szabolcsi településre –, és szeretnénk interjút készíteni vele a helytörténeti egyesület részére. A majd tízórás forgatáson megkedvelt, tulajdonképpen sajnáltam is egy kicsit, hogy csőbe húztuk. Azért annyira nem, mert folyamatosan hazudott, pedig a korabeli jegyzőkönyvekben ott voltak a bűnei.

Skrabski Fruzsina, Fotó: Facebook

888.hu: Nem tartasz attól, hogy az új dokumentumfilmedre ráragasztják az egyoldalúság bélyegét vagy azt, hogy politikai indíttatásból a jövő évi választások előtti hónapokra időzíted a „propaganda” bemutatóját?

Skrabski Fruzsina: Az időzítés a 15. évforduló kapcsán nyilvánvaló. De talán elég garancia az egyoldalúság kivédésére, hogy a jobbra húzással nehezen vádolható Átlátszó főszerkesztője, Bodoky Tamás is részt vesz a munkában, sőt a Helsinki Bizottság is szerepel benne. Bodokyval egyébként olyan szerződést írtunk alá, hogy ha propagandagyanúsnak tartja a filmet, kiszáll. Minden apró részletbe nem tudtunk belemenni, csak kérdéseket tettünk fel, de válaszokat nem kaptunk. Az akkori rendőri vezetőktől kezdve Gergényi Péteren keresztül Gyurcsány Ferencig senki sem válaszolt a kérdéseinkre.

888.hu: Mi késztette arra az Átlátszó főszerkesztőjét, hogy szerepet vállaljon az uralkodó baloldali narratívával ellentétes film elkészítésében? Amely szerint az áldozatok maguknak keresték a bajt.

Skrabski Fruzsina: Európában ilyen még nem történt békeidőben. Bodoki szerint is botrány volt, ezért nem nagyon kellett rábeszélni az együttműködésre. Mellesleg 2006-ban az Indexnél dolgozott, és beleásta magát a témába, még könyvet is írt róla Túlkapások címmel. Nem mindenki értékelte az áldozatok melletti kiállását. Azért is akartam ezt a filmet, mert még az ultraliberális barátaim is rájöttek, hogy ez azért nagyon gáz. Voltak és lesznek is tüntetések, ahogy volt és lesz is rendőri brutalitás. Nálunk azonban az utcákon sétáló, hazafelé tartó vétlen embereket vertek meg. Mit érezhetett az a fiatal lány, aki egy buliból ment haza a barátjával, és a rendőrök elől egy kapualjba húzódott, mégis betörték a fejét, a hajánál fogva rángatták be a rádió udvarába, és napokig nem engedték el? Mit vétett az a nő, akit nyakon lőttek, vagy az a francia filmes, akit ok nélkül ütlegeltek? Amíg nincs közvetlenül érintett ismerősöd, nem törődsz vele, de ha a rokonoddal, barátoddal, a szomszédoddal történik ilyesmi, rájössz, hogy te is áldozat lehettél volna.

888.hu: Tizenöt év után hogyan tudtad megtalálni, megszólaltatni az áldozatokat? S hogyan bírtad szóra az egyenruhásokat?

Skrabski Fruzsina: Sok utánajárást követően találkozhattam a „szereplőkkel”. A Nemzeti Jogvédő Szolgálat vezetője, dr. Gaudi-Nagy Tamás komoly segítséget nyújtott, hiszen az áldozatokat védte, rajta keresztül sok emberhez eljutottam. Érdekes módon akadt rendőr megszólaló is, bár inkább azok nyíltak meg, akik már leszereltek, de ők is csak szőrmentén, mert féltik a családjukat. Aki még mindig állományban van, az persze nem mer beszélni. A legtöbb országban hasonló szituációban a felső rendőri vezetés elhatárolódik, kiveti soraiból a vétkeseket, nálunk éppen ellenkezőleg, afféle rosszul értelmezett betyárbecsületből összezárt a testület.

888.hu: Mennyiben védhető a mundér becsülete? A korábbi nyilatkozatok többsége szerint minden szakszerűen, az előírásoknak megfelelően történt, akit bántódás ért, arról maga az érintett tehetett, minek ment a „műveleti területre”.

Skrabski Fruzsina: A műveleti terület bűvös szó, de egész Budapest az volt. A tévészékház ostromát egy volt REBISZ-es zsaruval néztem végig, ő mondta, hogy egészen abszurd dolgok történtek. Elvileg a REBISZ-eseknek volt gyakorlatuk a tömegoszlatásban, számtalan focimeccset biztosítottak, ahol nem öt-tíz emberrel álltak szemben. Ehhez képest mi történt? Vidéki, nagyobb tömeget soha sem látott, rendes felszerelés nélküli zsaruk álltak szemben az „ostromlókkal”. A parancsnokok verték a fejüket a falba, mert nem engedték oda az egységeiket a tévénél lévő bajtársaikat megvédeni. Számtalan magyarázat és elmélet született a megmagyarázhatatlanra, még az is felvetődött, hogy valakik azt akarták, hogy vér folyjon, legyen haláleset is, ám ténylegesen semmi sem derült ki.

888.hu: Sokan és elég sokáig titkosszolgálati szálakat is emlegettek, az izraeli és délszláv vonal elég sokáig tartotta magát.

Skrabski Fruzsina: Ha olyan ügyesek voltak, hogy ezt meg tudták szervezni, akkor nincs bizonyíték erre. Az atrocitásokat azonban magyar rendőrök követték el. A fegyveres testületeknél nincs egyéni felelősség, de pontosan tudjuk, kik voltak a parancsnokok, ténylegesen mégis csak egy-két rendőrt vontak felelősségre. Volt egy parancsnok, aki nem akarta a Fidesz Astoria melletti rendezvényéhez nyomni a tömeget, erre leváltották. Húsz-harminc év múlva talán erről is többet megtudunk. Vagy lesz az a pénz, amiért megszólal valaki.

888.hu: Néhány hete Gyurcsány Ferenc egyik fórumán megjelentél néhány áldozattal, és úgymond a partvonal mellől beszóltál neki. Mit vártál? Azt, ugye, nem gondoltad komolyan, hogy az őszödi böszme bocsánatot kér?

Skrabski Fruzsina: Korábban interjút akartam kérni tőle, de elutasított. Így odamentem a Mammutnál lévő presszóba, többek között azzal a Nagy Lászlóval, akinek kilőtték az egyik szemét. Az volt a terv, hogy amikor jön Gyurcsány, felszólítom, hogy itt a lehetőség, bocsánatot kérhet három embertől. Nos, még előtte kitessékeltek a helyiségből, de oldalról azért bekiabáltam a teraszra, hogy nem szégyelli magát? Nem nagyon vett tudomást rólunk, de legalább kiderült, hogy nincs benne semmi együttérzés.

888.hu: Volt valamilyen következménye a beszólásnak, a bocsánatkérésre való felszólításnak?

Skrabski Fruzsina: Bolgár György műsorában szóba került az eset, ahol Kálmán Olga azt találta mondani, hogy már ismernek, rendszeresen megzavarom a Gyurcsány-fórumokat. Életemben először voltam ilyen fórumon. Az a duma, hogy a Fidesz provokátorai okoznak zavart, 2006-ért is a Fidesz volt a felelős, mert felbérelte a focihuligánokat. Beszéltem jó néhány fociultrával, és kiderült, hogy csupán az őszödi beszéd hatására mentek ki az utcára. Fradista az újpestivel vállvetve, olyanok, akik még a politikai rigmusokat sem ismerték.

888.hu: Az évfordulót leszámítva tulajdonképpen miért nyúltál ehhez a sokak által takargatni, eltussolni akart témához?

Skrabski Fruzsina: Szeretném, ha mindenki megtudná, ki az a Gyurcsány Ferenc, aki százak megveretéséért, meghurcolásáért felelős. Nem az a túlmozgásos, Converse cipőben jópofizó, laza csávó, aki szellemeskedik az online térben. Öregnek és fiatalnak, jobboldalinak vagy DK-hívőnek is meg akarom mutatni, milyen ember valójában. Mellesleg a kedves felesége, Dobrev Kára beszélt arról, hogy a Fidesz nem nyugszik majd bele a választási vereségbe, és az utcára küldi a híveit, ám akkor ott lesznek azok a rendőrök, akiknek már tele van a hócipőjük, és régóta viszket a tenyerük. Hát ezért is meg kell ismerni a 2006 őszén történteket.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére