Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Alvino-Mario Fantini a 888-nak: A nyugati országokat elfoglalta a progresszív, baloldali uralkodó elit

888.hu

2022.05.31. 15:20

Most a legnagyobb fenyegetés a baloldaltól a növekvő félelem a sokszínű és konzervatív gondolatok ellen, ami arra készteti őket, hogy elnyomjanak minket és eltávolítsanak minket a hatalomtól, eltávolítsanak minket az intézményekből – jelentette ki a 888.hu-nak a CPAC Hungary konferencián adott interjújában Alvino-Mario Fantini, a The European Conservative folyóirat főszerkesztője.

 

888.hu: Milyen állapotban van a konzervativizmus Európában?

Alvino-Mario Fantini: Ez egy trükkös kérdés. Felemelkedik és terjeszkedik, de még mindig sok munka vár ránk a jobboldalon, ami miatt nagyon figyelek arra, nehogy túlságosan optimista legyek. Az emberek támogatják az Santiago Abascalt Spanyolországban, és természetesen támogatják Orbán Viktort Magyarországon. De ha jobban megnézzük, még mindig gondunk van a médiával. Több konzervatív sajtóra van szükség. Tennivalónk van az oktatási intézményekkel. Új és konzervatívabb oktatási intézményekre van szükségünk. Amikor azt mondom, konzervatív, nem politikai értelemben mondom, hanem abban az értelemben, hogy megvédjük azt a civilizációt, amely lehetővé tette Európa növekedését. Óvatos az optimizmusom.

 

888.hu: Egy interjúban Magyarországot „safe space”-nek nevezte. Mire alapozza ezt az állítását?

Alvino-Mario Fantini: Nos, az emberek tapasztalataira alapozom, akiket ismerek, és azokra a jelentésekre, amiket az Egyesült Királyságról hallottunk, Kanadáról és az Egyesült Államokról, ahol vagy kirúgják azokat az embereket, akiknek kissé eltérő a nézetük a mainstreamtől. Eltörlik őket – ahogy mondani szokták. Aztán Magyarországra nézek, ahol megengedett a különböző gondolatokról folytatott vita, sőt, még az olyan ötletekről is, amelyekben nem hiszel. Ez fantasztikus számomra. Miért nem Nyugaton történik ez? Miért van az, hogy Nyugaton annyira félnek a különböző véleményektől, hogy megpróbálják irányítani és szétzúzni őket? Ezért gondolom, hogy Magyarország egyedülálló ebben az ideológiai harcban.

 

888.hu: Visszatérő vád Magyarország ellen, hogy nem felel meg az „európai értékeknek”. Mik lennének ezek az értékek?

Alvino-Mario Fantini: Pontosan ezt a kérdést kellene feltennünk. Ha őszintén válaszolsz rá – amit nem hiszem, hogy a bürokraták és Brüsszel valaha is megtennének–, arra a következtetésre kell jutnod, hogy az európai értékek pontosan azok az értékek, amelyeket Orbán Viktor miniszterelnök védelmez. Az európai értékek a zsidó-keresztény kultúrában gyökereznek, amit mind örököltünk. Az elit emberei Brüsszelben, Starsbourgban, Washingtonban és Londonban ezt nem akarják felismerni. Tudják, mik az európai értékek valójában, de mindent el akarnak torzítani, és ezeknek a teljesen eltorzult értelmezését próbálják rákényszeríteni Európa népére. Amikor európai értékeket mondanak, valójában az uniós intézmények értékeit értik alatta.

 

888.hu: Mi a motiváció emögött, amiért a liberális mainstreamet erőltetik, mint európai értékeket?

Alvino-Mario Fantini: Ez egy kiváló kérdés. Ez az, amit a választóknak is meg kell kérdezniük, hogy mi motiválta valójában Európa uralkodó osztályát? Mit akarnak? Tudok egy lehetséges választ: több hatalmat és befolyást. Talán könnyebb azt megmondani, hogy mi az, amit nem akarnak. Pont azt, amit Európa átlagemberei szeretnének, a munkásosztály, a kisvárosiak, az ő értékeik teljesen különböznek a Brüsszel által erőltetettetektől. A kettő között nagy a távolság. Brüsszel uralkodó osztálya idegen Európa és az alulról szerveződő emberek valódi értékeitől.

888.hu: Tudna mondani pár szövetségest, amelyekre Magyarország számíthat a liberális elmebaj elleni küzdelemben? Meg lehet-e nyerni egy ilyen harcot?

Alvino-Mario Fantini: Országok, amelyek Magyarország partnerei lehetnek... Nos, sajnos, azt hiszem, nagyon kevés ilyen van. 20 évvel ezelőtt azt mondtam volna, hogy egy olyan hely, mint Chile, Argentína vagy Kolumbia Latin-Amerikában tökéletes szövetségesek lettek volna, de visszaestek a kommunizmusba vagy valamiféle neo-marxizmusba. Különösen Európában, úgy gondolom, hogy nyilvánvalóan nagyon kevés jelölt van, de Lengyelország természetesen lehet egy ilyen szövetséges. Horvátország, bizonyos fokig, talán Szlovákia, de ilyenek lehetnek a Közép- és Kelet-Európai országok. A nagy kérdés az, hogy a nyugat-európai országok miért nem lehetséges szövetségesei Magyarországnak? A nyugat-európai országokat teljesen elfoglalta a progresszív baloldali uralkodó elit. Ez a probléma. Nem hiszem, hogy a megoldást egyhamar megtaláljuk. Addig is, a Visegrádi országoknak egyre összezártabbnak, erősebbnek és határozottabbnak kell lennie. Eztán sok dolgunk van Nyugaton, az alulról szerveződő mozgalmak szintjén.

 

888.hu: Több ember azt mondja, most a konzervatívok vették át klasszikus liberálisok szerepét. Mikor volt az a pont, amikor a klasszikus liberálisok elvesztették az utat, amit követtek?

Alvino-Mario Fantini: Azt hiszem, a pusztítás magvai mindig ott voltak, de a legtöbb ember számára nem voltak nyilvánvalóak. A liberalizmus gyökerei, amelyek azután a neoliberalizmusba fejlődtek, mindig problematikusak voltak. Mert túlságosan is erőltették az egyént. Túl nagy autonómiát adtak az egyénnek. Szerintem ebben rejlik a probléma. Amit ma látunk, az a természetes vagy logikus következménye annak az alapvető problémának, ami 100–200 évvel ezelőttre nyúlik vissza.

 

888.hu: Mik a legnagyobb fenyegetések a társadalomra nézve, ideológiailag vagy az élet bármely más területén?

Alvino-Mario Fantini: Most a legnagyobb fenyegetés a baloldaltól a növekvő félelem a sokszínű és konzervatív gondolatok ellen, ami arra készteti őket, hogy elnyomjanak minket és eltávolítsanak minket a hatalomtól, eltávolítsanak minket az intézményekből. Ez veszélyes. Konkrétabban azonban, a legnagyobb fenyegetés az, amit évtizedek óta próbálnak végrehajtani: a család elleni támadás. Számomra ez a kulcs. Mert ez minden civilizáció gyökere, igaz? Egy férfi, egy nő és gyerekek. Évtizedek óta ezt támadják.

 

888.hu: Többek szerint a magyar példa ragadós lehet. Van rá esély, hogy több nyugati ország is követi majd a példát?

Alvino-Mario Fantini: Igen. Ha valamiféle illiberális demokráciáról, keresztény demokráciáról vagy módszerről van szó, most jobban, mint valaha, van rá lehetőség, mert az Egyesült Államokban és néhány más országban a keresztény alapú közpolitikára való visszatérést látom. Néhányan ezt az új értelmi politikai mozgalmat neointegralista mozgalomnak nevezik, ami azt jelenti, hogy a közszférát vallási eszmékkel integráljuk, vagy olyan közpolitikákat használunk, amelyeket vallási eszmék motiválnak, inspirálnak. Úgy gondolom tehát, hogy ez az ablak nyitja meg annak lehetőségét, hogy a stílusváltásokra más országokban is sor kerüljön. Remélhetőleg ez folytatódni fog. De mint tudjuk, az ellenség folyamatosan ellenünk szervezkedik. Ezért nagyon óvatosnak kell lennünk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére