Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Boros Bánk Levente a 888.hu-nak: Egy belső feszültségekkel terhelt, passzív ellenzéket látunk

Prokaj Dávid

2022.01.02. 14:00

A Médianéző Központ igazgatóját kérdeztük a 2021-es év tapasztalatairól, valamint a kormánypárt és ellenzék választási esélyeiről.

 

888.hu: Kormányoldalon és az ellenzéki térfélen mik voltak belpolitikai szinten 2021-ben a legfontosabb történések?

Boros Bánk Levente: Az elmúlt másfél-két évben a kormányoldal bebizonyította, hogy hatékony a Covid-elleni védekezésben, valamint jól vizsgázott a járvány társadalmi és gazdasági hatásainak kezelésében is. Ez már önmagában is értékelendő lenne, de nemzetközi példákkal összehasonlítva különösen is beszédes. Nem is beszélve arról, hogy míg Európa zár, addig hazánknak erre nincsen szükség.

Magyarországon az egyik legnagyobb a gazdasági növekedés, tehát a gazdasági kérdésekben is remekül vizsgázott a kormány.

Úgy tűnik, hogy talán a társadalmat se viselte meg olyan nagy mértékben a járvány miatt bevezetett korlátozások.

A baloldalon több értelemben is szimbolikus volt Karácsony Gergely bukása. Egyrészt ma már teljesen úgy tűnik, hogy városvezetőként is leszerepelt, hiszen megválasztása óta lényegesen romlott a munkájának a megítélése, ezt pedig a közvélemény-kutatási adatok is alátámasztják. Miniszterelnökjelölt-jelöltként szintén megbukott, ez pedig azért szimbolikus mert kezdetben rá építették a kampányt, azon az oldalon őt mondták mindig is a nagy reménységnek. Bármennyi pénz és munkát öltek is Karácsony Gergelybe, a teljesítménye messze elégtelen. A megítélésén pedig nem segített a Városháza-ügy körül kirobbant botrány sem.

888.hu: Parlamenti választások voltak többek között Németországban. Azonban Hollandiában a koalíciós tárgyalásoknak köszönhetően vélhetően csak idén januárban léphet hivatalba az új kormány. Ausztria pedig 2017 óta már az 5. kancellárját választja meg, miután Sebastian Kurz októberben lemondott tisztségéről. Ezekhez az országokhoz viszonyítva hogyan lehet megítélni a magyar kormány politikai stabilitását?

Boros Bánk Levente: Az utóbbi 10 évben bebizonyosodott, hogy a stabilitás mindenképpen nagy érték. Különösen a jelenlegi migráció és a Covid helyzet fényében jól látható a kontraszt. Míg az Európai Unió nehezen reagál és nem hatékonyan ezekre a válságokra, így gyakorlatilag működésképtelen, addig Magyarország, mint nemzetállam bebizonyította, hogy önállóan is képes úrrá lenni a legkülönbözőbb nehézségeken. Ezzel szemben pedig látható, hogy Nyugat-Európa komoly gondokkal küzd.

A német választáson az eddig regnáló politikai elitje, a magát jobboldaliként definiáló CDU-CSU gyakorlatilag elbukott. Leváltották őket, ami megmutatja azt, hogy nem sikerült nekik ugyanaz, ami Orbán Viktornak Magyarországon.

A magyar kormány velük ellentétben megerősödve került ki a különböző válsághelyzetekből.

888.hu: A magyar kormány és az ellenzék is megpróbálta 2021-ben a saját témáival tematizálni a közbeszédet. Melyikük tudott ebben sikeresebb lenni?

Boros Bánk Levente: A kampányra ráfordulva azt lehet mondani, hogy az ellenzék nincs a legjobb állapotban. Korábbiakhoz viszonyítva talán még nehezebb is a helyzetük. Annak ellenére, hogy kezdetben nagyon hittek az előválasztásban, mint csodafegyverben, elkezdtek reményt táplálni. De semmilyen produktumot nem tettek le az asztalra, nem látszik hogy lenne saját témájuk, nem látszik hogy egységesen tudnának fellépni.

Gyakorlatilag egy belső feszültségekkel terhelt, passzív ellenzéket látunk.

Ezzel szemben pedig a kormány végzi a munkáját. „Business as usual”, vagyis a kormányzat és az ország is üzemszerűen működik. Olyan a helyzet, mintha nem is egy választásra készülnénk, hanem egy sima kormányzási évnek.

A kormány részéről nagy innovációra nem volt szükség, a teljesítménye önmagáért beszél, az ellenzék pedig egész egyszerűen nem tudott feljönni a pályára. Ha a támogatottságot nézzük, abban érdemben nem látunk változást, nem történt meg az az áttörés amiben az ellenzék annyira reménykedett. A kormánynak pedig erre nem is kell mit reagálni. Ha elvégzi azt a házi feladatot, ami egy választási kampánnyal jár, akkor nagyon optimistán tekinthet a jövőbe.

888.hu: Ön mit vár a 2022-es választástól?

Boros Bánk Levente: Akármi is lesz a végeredmény, mindenképpen egy sorsdöntő választás lesz. Ezért is próbálják emelni a tétet az ellenzéki oldalon, mert tudják, hogyha ezt a választ is elveszítik, akkor akár szervezettség, akár mondanivaló, akár humánerőforrás tekintetében tovább lökheti őket a szakadék felé, így ők most a karrierjükkel játszanak.

Elképzelhető, hogy ha ezt a választást is elbukják, akkor az ebben a formában megismert ellenzék megsemmisül.

Ezzel szemben az elmúlt 12 év fényében azt lehet tudni, hogy a Fidesz-KDNP kormányok hogyan működnek, milyen eredményeket tudnak elérni és mit tudnak letenni az asztalra, tehát ez egy kiszámítható jövőképet mutat.

888.hu: Egyesülne egy pártba az ellenzék?

Boros Bánk Levente: Nyilvánvalóan ez Gyurcsány Ferencnek a szándéka, és erre is bazírozik! Mert azok, akik a többi pártban felelősek az egyes pártok mélyrepüléséért, azok tovább már nem húzhatják. A DK kivételével ez mindegyik pártra vonatkozik. A Momentumban már megtörténtek a személycserék, a Jobbik sincsen jó állapotban és Jakab Péter személye körül is komoly kérdések merülnek fel. Az MSZP történelmi mélyponton van, a Párbeszéd külön nem létezik, az LMP pedig szintén eljelentéktelenedett.
Igen, minden abba az irányba mutat, hogy

a vereségnek a nyertese vélhetően Gyurcsány Ferenc lesz, a többiek pedig most tényleg a túlélésért küzdenek.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére