Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Demeter Szilárd: nem szabad beletörődni az úzvölgyi helyzetbe, mert a magyaroknak van igazuk

Vincze Viktor Attila

2019.06.07. 13:48

Egyfolytában nem lehet meghátrálni, és Erdélyben talán már nincs is hova hátrálni, ezért nem szabad beletörődni az úzvölgyi magyar hősi halottak temetőjénél kialakult helyzetbe – mondta el a 888.hu-nak nyilatkozva Demeter Szilárd. A Petőfi Irodalmi Múzeum székely származású vezetője szerint mindenképpen bele kell állniuk ebbe a történetbe a magyaroknak, mert a hatályos román törvények szerint jelen helyzetben a magyaroknak van igazuk.

Vincze Viktor Attila: Miért pont az úzvölgyi magyar hősök temetője lett a legújabb magyarellenes román provokáció célpontja?

Demeter Szilárd: Ez egy emlékezetpolitikai csatározás. A románok pontosan tisztában vannak azzal, hogy aki a uralja múltat, az uralja a jövőt is. Ők megpróbálják újraírni a történelmet. Ez az úzvölgyi temető kapcsán azért különösen necces, mert a bukaresti román dokumentációk szerint is abban a temetőben alapvetően orosz és magyar hősi halottak vannak eltemetve az első és a második világháború kapcsán. Lehet, hogy van közöttük egy-két román nemzetiségű hősi halott is, de ők olyan hősök, akik a magyar hadsereg tagjaiként haltak ott meg az első világháború idején.

Vincze Viktor Attila: Mennyiben tudható be az, ami most történt Úzvölgyében annak, hogy jelenleg belpolitikai válsághelyzet van Romániában?

Demeter Szilárd: Azt tudni kell, hogy a román belpolitikában az eddigi vezérlő karmestert – aki kézben tartotta az egész országot –, Dragnea volt miniszterelnököt nemrég lecsukták. Most a szocialisták berkein belül elindult emiatt egy lökdösődés, miközben a nemzeti liberálisok meg elkezdtek erősödni. A magyar kártya pedig mindenkor kijátszható volt az utóbbi harminc évben, ha valaki valamilyen pozíciót akart elérni és erről el akarta terelni a figyelmet.

Vincze Viktor Attila: Ismerve a körülményeket, hogyan érdemes viszonyulnia a mostani provokatív történéshez az erdélyi és az anyaországi magyarságnak?

Demeter Szilárd: Szerintem bele kell állni ebbe a történetbe. Egyfolytában nem lehet meghátrálni. Erdélyben talán már nincs is hova hátrálni. Nem szabad beletörődni ebbe a helyzetbe, mert még a hatályos román törvények szerint is a magyaroknak van igaza ebben a történetben. A románoknak semmi egyebet nem kellene csinálniuk, mint betartaniuk a saját törvényeiket. Erre kell őket minden lehetséges fórumon felszólítanunk. Ez most nem csupán egy szimbolikus csatározás. Ha Románia egy jogállam, akkor tiszteletben tartja a saját törvényeit. Innentől kezdve pedig a magyaroknak van igazuk.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére