Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Egy magyar lány, aki szétverte a világot

Tóth Dalma

2018.01.31. 18:00

Fábián Melindával, az UFC elsõ magyar ketrecharcosával és edzõivel beszélgettünk a magyar mentalitásról, a kitartásról, a közösség erejérõl, valamint arról, hogyan pörög a dollár az UFC-nél.

888.hu: Ti harcosok vagytok. Olyan harcosok, akiket – ha jól értem – a belső elköteleződés hajt, nem divatból teszitek, amit tesztek.

Fábián Melinda: Személy szerint én mindig harcoltam az életben. Minden egyes nap jobbá akarom tenni magam, jobb ember, jobb sportoló akarok lenni. Számomra ennek a színtere a küzdősport és a harcművészet. Ebben tudok kiteljesedni, ebben vagyok a legtehetségesebb és ezáltal tudom a környezetemet és magamat is jobbá tenni.

888.hu: Honnan jöttél?

Fábián Melinda: Tatabányán születtem és 14 éves koromig ott is éltem. Anyukám orvos és kapott egy állást Svédországban, ezért kiköltöztünk. Kint folytattam a gimnáziumi tanulmányaimat, majd 18 évesen hazaköltöztem. Azért jöttem haza, mert van egyfajta nemzeti öntudatom, itthon érzem jól magam. Nekem is lenne lehetőségem külföldön élni, anyukám még mindig kint él. A családom is mindig kérdezi, hogy miért nem megyek ki? De érzem, hogy itthon van dolgom, nekem itthon kell lennem és itthon kell foglalatoskodnom.

888.hu: Meg tudod indokolni, hogy miért?

Fábián Melinda: Ez egy érzés. Ha külföldön vagyok, nekem akkor is honvágyam van. Ha a karrierem szempontjából fontos lenne, hogy pár évet külföldön töltsek, azt megtenném, de azt nem tudom elképzelni, hogy kint éljem le az életemet. Mindenféleképpen itthon szeretnék élni. Amikor a The Ultimate Fighter valóságshow-jában részt vettem, az első edzésen leültetett minket a csapatvezetőnk, és mindenkit egyesével megkérdezett, hogy ki miért van itt. Mindenki személyes és családi okokat sorolt fel, én voltam az egyetlen, aki azt mondta, hogy azért van itt, hogy képviselje a hazáját.

Szerintem a magyarokban nagy potenciál van és tehetségesek, csak nem fognak össze és nem becsülik magukat. Nem hisznek magukban."

Nagy Barna: Sajnos, hiába van itthon szürkeállomány, erő, tehetség, mivel nincs összetartás, nemzeti öntudat, nem jutunk egyről a kettőre.

888.hu: Ti most a lelki tartásról beszéltek, aminek nyilván vannak külső jelei is. Például Melinda felsőjét is matyó hímzéssel készített virágok díszítik.

Peszlen Ferenc: A csapatlogó is ilyen, egy betyár fokossal. A kezemre pedig egy életfa van tetoválva, amelyből magyar motívumokkal díszített virágok hajtanak ki. Ahhoz, hogy meglegyen a megfelelő lelki tartás, mentális töltésre van szükség. A srácokat ezért rendszeresen el szoktam vinni Kassai Lajos lovasíjászhoz. Nem érdekel a lovasíjászat, az az ő útja, de az eszmei sík, amit Lajos képvisel, az univerzális, bárhova át lehet ültetni, így az MMA-ba is.

888.hu: Ha jól értem, azt mondod, ha az élet bármely területén rendelkezel egy ilyen pozitív magyar lelki töltettel, akkor sikeres lehetsz.

Peszlen Ferenc: Át lehetne vele rendezni a világot.

888.hu: Ez az emberrel születik vagy tanulható? Te azt mondod, elviszed a tanítványaidat az íjászhoz. Itt csak előhozzátok azt, ami bennük van, vagy tanítjátok is őket?

Peszlen Ferenc: A sportnak olyan követelményei vannak, amelynek ha az ember morálisan nem felel meg, akkor gyakorlatilag esélytelen, hogy feljusson a csúcsra. Alacsony szinten te választod a sportot, de magas szinten a sport választ téged.

888.hu: A politikából tanultam bölcsességeket. Többek között azt, hogy a hatalmas másokat győz le, az erős önmagát. Ez igaz rátok? Meg kell küzdenetek a saját gyengeségeitekkel ahhoz, hogy nagy dolgokat érjetek el a világban?

Fábián Melinda: Abszolút.

Peszlen Ferenc: Igaz. Ezzel az a nagy probléma, hogy erről már sok bőr le lett húzva. Hogy bármit elérhetünk. De az ilyen bölcsességeket át kell vinni a mindennapokba.

888.hu: Ez a lényeg. Vannak nagy igazságok, meg van a hétköznap. Minden reggel fel kell kelni, el kell menni az edzőterembe s a többi. Vannak nehézségek ebben a történetben, de mi visz téged előre? Van olyan, amikor azt mondod, hogy ma nem kelek fel? Azt mondod, inkább engedek a gyengeségeimnek, le van sz888rva, ma inkább nem küzdök, én is törékeny ember vagyok. Volt ilyen?

Fábián Melinda: Amikor a padlón vagyok?

Peszlen Ferenc: Minden délután, hiszen az edzéseken gyakran vannak holtpontok.

Fábián Melinda: Így van. Mindenkinek vannak elgyengülései, de ezek azok, amiken túl kell lendülni.

888.hu: Mi segít felállni és továbbmenni?

Peszlen Ferenc: Rájön arra, hogy a padlóról senki sem fogja felhúzni. Onnan vagy felhúzza magát vagy ottmarad. Ez a két lehetőség van.

888.hu: Te nem húznád fel, ugye? Lent hagynád.

Peszlen Ferenc: Nem.

888.hu: Nem lehet az embereknek segíteni, csak magukon tudnak.

Nagy Barna: Lengyelországban Melindának nem úgy ment az edzés, mint ahogy kellett volna. Nyűgös volt. Elégedetlenek voltunk vele.

Kitaláltuk, hogy akkor másnap összeugrasztjuk egy másik lánnyal, de úgy, hogy kettő bemegy és csak egy jön ki. Valakinek feküdnie kell."

Persze megbeszéltük velük, hogy ez lesz. Ez is egy mentális tréning volt, ott el kellett dönteni, hogy csinálod tovább vagy sem. Egy ilyen dolog nagyon meg tudja törni az embert. Kellenek az ilyen kemény dolgok is.

Fábián Melinda: Csapat nélkül nem jutottam volna el idáig. Kellenek a segítők, abszolút. De nyilván ez bennem dől el, hagyom-e, hogy segítsenek.

888.hu: És ki jött ki győztesen?

Peszlen Ferenc: Lényegtelen.

Nagy Barna: Rosszabbul kezdett, de végül ő jött ki győztesen. Ám az a lényeg, hogy mentálisan végigcsinálta azt, amit mi kértünk tőle.

Peszlen Ferenc: Lehet, hogy durván hangzik, de itt a funkcionalitásról beszélünk. Melindának meg kell hasonulnia önmagával és el kell döntenie azt, hogy képes-e meglépni azt a szintet, amit el akar érni. Ha a ketrecben először találkozik azzal a lelkiállapottal – amikor maximális teljesítményt kellene nyújtania a meccsen –, és nem volt előtte ilyenekre felkészítve, akkor az ilyen akadályokat nem lehet sikerrel venni. Meg kell nézni, hogy mi a cél.

888.hu: Mi a cél?

Peszlen Ferenc: Olyan lelkiállapotban odamenni a ketrechez, hogy ott őt új inger nem éri. Ha ő olyan szituációval találkozik a ketrecben, amire nem készítettük fel, az az én hibám, az edzője hibája, nem másé.

888.hu: Kezdjük a mélynél, Tatabányánál és jussunk el a csúcsig, Amerikáig. Mi történt? Hogy lehet Tatabányáról meghódítani a világot?

Fábián Melinda: Tizenkét évesen kezdtem el sótókán karatézni. Már akkor látszott, hogy van helyem a küzdősportok világában. Svédországban csak szinten tartottam magam, mert nem találtam olyan klubot, ahol megragadtam volna. Ez is egy indok volt a hazajövetel mellett. Itthon kempóval folytattam tovább, de az inkább mentális töltetet adott, fegyelmezettséget, kitartást. Alapítottam mellette egy saját kis klubot is, mert szeretek tanítani. Az MMA véletlenül jött, nem érdekelt különösképpen. Egyszer megnéztem egy online közvetítést, egy magyar szervezésű MMA-gáláról, de azt is csak azért, mert magyarok szervezték. Láttam, ahogy két lány bunyózik, de nem tetszett a színvonal, amit nyújtottak. Forrt a vérem hogy na, akkor majd én megmutatom, hogy hogy kell ezt csinálni. Még aznap megkérdeztem az egyik ismerősömet, hogy tud-e ajánlani edzőt. Két nevet mondott, közülük az egyik volt a Feri, így kerültem hozzá. Másnap már ott voltam nála az edzésen.

888.hu: Mi történt az első edzésen?

Fábián Melinda: Lementem és fél óráig kellett árnyékolnom egyedül. A Feri pedig csak ült és nézett. Gondolom felmérte, hogy mit lehet velem kezdeni és utána döntött.

888.hu: Mi volt a fejedben akkor?

Peszlen Ferenc: Szakmai dolgok. Például a mozgáskoordinációját néztem, hogyan tudja megtartani a súlypontját, mennyire harmonikus a mozgása.

888.hu: A lelkébe még nem néztél bele?

Peszlen Ferenc: Nem. Elsőnek megnéztem, hogy fizikálisan alkalmas-e rá.

Mint a 300-ban »Emeld a pajzsodat!«"

Ha a pajzsát nem tudja megemelni, ha fizikálisan nem alkalmas, akkor lehet bármilyen lelki töltete, nincs miről beszélnünk.

888.hu: Ezek szerint kiállta az „Emeld a pajzsod, Melinda"-próbát.

Peszlen Ferenc: Kiállta.

Fábián Melinda: 2015. január 10-én volt mindez.

888.hu: Azóta három év telt el, és ennyi idő alatt eljutottál Amerikába, a világ tetejére. Hogyan? Egy magyar lány, aki szétveri a világot.

Fábián Melinda: Sok minden a szerencsének köszönhető. Spontán neteztem, közben láttam meg, hogy lehet jelentkezni a The Ultimate Fighter című show-ra. Teljesen más tervem volt arra az évre egyébként. De aztán felhívtam a Ferit, hogy próbáljuk meg, jelentkezzünk.

Peszlen Ferenc: Én pedig támogattam.

Nagy Barna: Aztán észrevettük, hogy az UFC-t nem érdekli, hogy ki mennyire tehetséges.

A lényeg, hogy egy olyan karakter legyél, akit el lehet adni. Minél több embert hozzál be az utcáról és pörögjön a dollár. Ennyi."

Kicsit olyan volt az egész, mint a Való Világ. Ment a műsor, beköltöztek a lányok, aztán kínozgatták egymást.

888.hu: Alapvetően akkor magatokért csináljátok, a sport iránti elköteleződésetek miatt.

Peszlen Ferenc: Igen, semmilyen segítséget nem kapunk. Vér és verejték kellett ahhoz, hogy eljussunk oda, ahol most vagyunk.

Az emberek megnézik a Rocky-filmet és azt hiszik, ha kétszer felfutnak a Gellért-hegyre, egyből megválthatják a világot."

Sokan 2-3 év után feladják, mert van, hogy valaki 20 évet vár, mire jön a lehetőség. Nekünk szerencsénk is volt. Mondjuk ki, ha Melinda mint karakter nem lett volna érdekes az UFC számára, tök mindegy, hogy hogyan bunyózik. Az eladhatóságot centivel mérik.

888.hu: Mi foghatta meg az amerikaiakat benned?

Fábián Melinda: Ahogy mi észrevettük, voltak sztereotípiák, és mindegyikhez kerestek 3 lányt, így lett a végén 30. Én az atletikus, szőke, kedves, hazaszerető, a többi lányhoz képest dekoratív kategóriába tartoztam. Vittem ki magammal egy magyar zászlót is, amit kifüggesztettem az ágyam fölé. Folyamatosan Magyarországról kérdeztek, aztán észrevettem, hogy egy harcos, érzelmes patriótát akarnak faragni belőlem. Akárhányszor beszéltem az otthonomról elérzékenyültem és elpityeregtem magam.

Peszlen Ferenc: Nagyon sok sportoló nő férfiassá válik, de Melinda szerencsére megőrizte a nőiességét.

888.hu: Apropó, hogyan közelítenek hozzád a férfiak? Hogyan lehet neked udvarolni?

Fábián Melinda: Szeretem az udvariasságot. De jelenleg van párom.

888.hu: Milyen karakterű emberek járnak hozzátok edzésre?

Nagy Barna: Aki keresi a kihívást, aki unja a hétköznapi életet. Sokan azért jönnek le, mert láttak egy MMA-meccset, és felmerült bennük, hogy ők vajon képesek-e arra, amit láttak.

Peszlen Ferenc: Hozzánk mindenki belső motivációból jött le edzeni. El akartak érni valamit. Mindegy, hogy az élet mely területéről jöttek.

Fábián Melinda: Azt azért fontos megjegyezni, hogy a profi küzdősportolóknál nagyon fontos az intelligencia, anélkül nem lehet csinálni.

Nagy Barna: Kétféle ember van, vannak az egyszerű pusztítógépezetek, és vannak a küzdősportolók, az igazi harcosok. Utóbbiak közül sokan felső beosztású, vezető emberek.

Az a jó ebben az egészben, ha bemész az edzőterembe, csak az számít, mi van benned, nem az, hogy honnan jöttél, ki vagy valójában. Ez egy egyszerűbb világ, ahol nincs annyi rafinéria, fondorlat. Csak odaállsz a ketrecbe és megmutatod, mennyire vagy tökös."

Barátok között vagy a teremben. Az edzés kikapcsol, mégha fizikailag el is fáradsz. Egy közösséget alkotunk, olyanok vagyunk, mint egy nagy család, ami sokaknak nem adatik meg. Sokan egyébként egyszerűen csak betévednek az utcáról hozzánk, de mi mindenkit szívesen látunk, mindig van a teremben valaki, aki a teljesen kezdőkkel is tud foglalkozni.

Fábián Melinda:

Értékeket tudunk közvetíteni, és ez fontos."

888.hu: Mi visz téged előre? Mi a cél, mit akarsz elérni?

Fábián Melinda: Most egyelőre a következő, hollandiai edzésre koncentrálok.

Nagy Barna: Ahhoz, hogy Melinda fejlődjön, a sport nagyhatalmaival kell együtt dolgoznia. Következőnek Hollandiába akarunk menni edzeni, ami 1-1,5 millió forintba fog fájni. Nincsenek szponzoraink, mi ezt önszorgalomból csináljuk. Azért dolgozunk a hétköznapokban, hogy ezt tudjuk csinálni. Meg akarjuk mutatni, hogy innen is sok mindent el lehet érni. Hiszen az az igazán nagy dolog, ha ebből a kis országból megcsinálod azt, amit más csak Nyugaton tud úgy, hogy támogatják, reklámozzák, tolják előre. Itt ilyen nincs. Mi nem ebből akarunk megélni, csak az számít, hogy a következő meccsre fel tudjunk készülni, és oda tudjuk tenni magunkat.

Fábián Melinda: Egyénként sosem volt konkrét célom. Amikor 18 éves voltam, nem gondoltam azt, hogy az UFC-ben akarok bunyózni. De amikor odakerültem, akkor már vertem a térdem, hogy mikor kerülök sorra. Nekem csak az a célom, hogy napról napra jobb legyek, mint amilyen voltam.

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére