Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Eugene Kontorovich a 888-nak: Brüsszel azon az elképzelésen alapul, hogy feladjuk a nemzeti identitásunkat

888.hu

2022.06.07. 14:40

Budapest utcáin nyugodtan beszélhetünk héberül, nem érnek minket atrocitások és rengeteg kóser étterem van, vagy például elmehetsz a zsinagógába rendőri kíséret nélkül is – mondta a 888.hu-nak CPAC Hungary konferencián adott interjújában Eugene Kontorovich jogprofesszor.

 

888.hu: Mit gondolnak az izraeliek Magyarországról?

Eugene Kontorovich: Azt hiszem, az izraeli emberek, akik figyelemmel kísérik az európai politikát – nem végeztem felmérést, csak az ismerősökről tudok beszélni –, ők tisztában vannak vele, hogy Magyarország az egyik legnagyobb támogatója Izraelnek az Európai Unióban. Van egy csomó antiszemitizmus Brüsszelben, és Orbán Viktor az egyik olyan rendkívül következetes ember, aki harcol az EU-ban is az antiszemitizmus ellen. Ami azt illeti, érdekes, hogy többek között Izrael-párti országok, elsősorban olyan országok, mint Lengyelország, Lettország, Magyarország, ezek a volt kommunista országok, amelyek látták a kapcsolatot a progresszivizmus és az antiszemitizmus között, a Szovjetunió miatt. Jól ismert, hogy Magyarország erős védelmezője az izraeli népnek és támogatja a zsidó nép nemzeti szuverenitásra vonatkozó jogait, mert magyar miniszterelnök megérti, hogy a nemzeti szuverenitás olyan dolog, amit mindenki élvezhet.
Ez nem csak egy fajta, hanem lehet magyar nacionalizmus és zsidó nacionalizmus, és ezek mind nagyon jól egymás mellett létezhetnek. Ezt láthatják Budapest utcáin, ahol nyugodtan beszélhetünk héberül, nem érnek minket atrocitások és ahol rengeteg kóser étterem van, vagy például elmehetsz a zsinagógába rendőri kíséret nélkül is. Ha elmész a római zsinagógába, fel kell hívnod őket, már egy nappal korábban, el kell küldened nekik az útleveled, és magaddal is kell vinned az útleveled. Párizsban is, sok más városban fémdetektorokon kell keresztül menned, ami kicsit nehéz a zsidó szombaton, hiszen nem szabadna papírokat cipelned és elektromosságot használnod a szombati napon. Budapesten csak besétálsz mint egy normális ember, ami nagyon jó érzés.

 

888.hu: Mi az oka annak, hogy Brüsszelben jelen van az antiszemitizmus? Az amerikai politikában is hallhatunk antiszemita megnyilvánulásokat.

Eugene Kontorovich: Azt hiszem, különböző okai lehetnek ennek. Amerikában nagyon közel járunk ahhoz, hogy a progresszívek listát készítsenek az emberekről és besorolják őket, hogy ki rossz vagy ki jó. Izrael történetesen rajta van azon a rossz listán. Szóval, ha támogatni akarod a feketéket, nem támogathatod a feketéket anélkül, hogy ne gyűlölnéd Izraelt. Ha más kisebbséget akarsz támogatni, azt nem teheted meg antiszemitizmus nélkül. Szóval egy dogma részévé vált ez a gyűlölet. Ez nem véletlen, ez egy olyan dolog, ami a szélsőbal a kommunista ideológiájából örökölt. Ez azt jelenti, hogy ez olyasvalami, ami a bal szélen következetes és folyamatos volt.

Európában egy kicsit másképp van. Izrael egy másik ideológiát képvisel. Brüsszel azon az elképzelésen alapul, hogy mindannyian feladjuk a jellegzetes nemzeti identitásunkat és szuverenitásunkat, amiért az országok évszázadok óta oly keményen küzdöttek, remélve, hogy valami jobbat kapunk. Tehát, amikor meglátnak egy olyan országot, amely büszkén nacionalista, azt mondják, hogy a II. világháború után nem szabad ilyet. Az volt a baj vele, ahogyan meghódították Európát, ahogy európai hódítóival is, az volt a probléma, hogy a birodalmi hatalomról volt szó. Míg mi nemzetállamokat akarunk magunknak, mivel a zsidók nem lesznek biztonságban nemzetállam nélkül. Ezt megtanultuk a II. világháborúból. A zsidóknak nemzetállam kell ahhoz, hogy biztonságban legyenek. Ez veszélyezteti az ideológiájukat. Megkérdezhetik, miért nem zavarja őket egy palesztin nemzetállam gondolata, ami miatt nagyon izgatottnak tűnnek. Mert azok az emberek nagyon mások, mint mi, igaz? De amikor meglátsz egy modern nyugati országot, amely része a Nyugatnak, amely ugyanazokat a könyveket olvassa, és ugyanazt a koncertet hallgatja, de azt mondja, hogy más úton fogunk haladni, ez a fenyegetés és Izrael ilyen.

 

888.hu: Mit gondol, mi lehet a megoldás a palesztinok és a zsidó közösség között Izraelben vagy konkrétan Jeruzsálemben fennálló konfliktusokra?

Eugene Kontorovich: Nem hiszem, hogy szükségképpen lenne megoldás. A megoldás abban az értelemben, hogy mindenki örökké békében fog élni. A konfliktus a muzulmánok és más népek között a régióban 636-ra nyúlik vissza, és rossz volt az oszmánok alatt is. Először is, a kérdés az, hogy mi a probléma? Mert a zsidó nép számára csak 1967 óta van szabad hozzáférés a vallási helyszínekhez. Az oszmán birodalom alatt sem, az arabok alatt sem, előtte sem volt hozzáférése, így a probléma most sokkal kisebb. De a kérdés az, hogy meg tudod-e oldani a vallások közötti alapvető különbségeket? Nem hiszem, hogy le tudsz ülni a vallásokkal, és a végén mindenki feláll, kezet fog, és azt mondja, hogy ez csak egy félreértés volt. Ez nem félreértés. Azt mondanám, hogy a kulcs az, hogy ne rontsuk tovább a helyzetet. A mai zsidók számára ez a legbiztonságosabb helyzet. És a keresztények számára is, a keresztények számára szabad hozzáférési lehetőség van minden vallási helyszínhez. És csak izraeli irányítás alatt volt minden vallásnak teljes imádati szabadsága.

 

888.hu: Hogyan látja Soros György szerepét ebben a helyzetben?

Eugene Kontorovich: Nem vagyok nagy szakértő Soros Györggyel kapcsolatban. Nem számít, hogy zsidó vagy sem. Sok problémás intézményt finanszíroz.

 

888.hu: Antiszemitizmus kritizálni Sorost ön szerint?

Eugene Kontorovich: Ha nem kritizálod őt antiszemita módon, akkor nem antiszemita. Ez azt jelenti, hogy világos, hogy a liberálisok is kritizálják a konzervatív adományozókat, akik közül néhányan zsidók, némelyikük nem. Soros György történetesen nagyon gazdag ember. Történetesen zsidó. Amennyire én tudom, ez nem erős része az identitásának. De jogos, hogy úgy költse el a pénzét, ahogy jónak látja. És jogos azok számára, akik azt hiszik, hogy rosszul költi el, hogy kritizálja ezt, és a zsidóság nem ad neki védettséget, ha a kritikák nem különösebben antiszemiták.

 

888.hu: Mi változott Izraelben, mióta Benjamin Netanjahu már nem miniszterelnök?

Eugene Kontorovich: Nem régóta van ez, kevesebb mint egy éve. De eddig egy nagyon instabil kormányunk van. A kormány ma tulajdonképpen kisebbségi kormány lett. Tehát ami egyszerűen megtörtént, az csak egy hosszú távú kormányzati instabilitás és példátlan terrortámadások hulláma a zsidók ellen. Ez egy kicsit durva, de a mostani kormány nem világos, meddig fog életben maradni, mert most már hivatalosan is kisebbségi.

 

888.hu: Most szükség van egy erős vezetőre Izraelnek?

Eugene Kontorovich: Izraelnek olyan kormányra van szüksége, amely nem teljesen különböző ideológiákból áll össze. Izrael az egyetlen demokratikus ország a Közel-Keleten. Izraelnek pedig stabil cionista kormányzatra van szüksége, amit ez a jelenlegi kormány nem biztosít.

 

888.hu: Hogy gondolja, visszatérhet a hatalomba Netanjahu?

Eugene Kontorovich: Sajnos, nem tudok jósolni. A közvélemény-kutatások arra utalnak, hogy ha ma választásokra kerülne sor, pártja rendkívüli számú szavazatot kapna, és sokkal támogatottabb lenne, mint valaha, de Izrael parlamenti rendszere alapján, amely nagyon sok testületre oszlik, még mindig nem lenne egyszerű koalíciót alkotni.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére