Ugrás a tartalomhoz
" Mi vagyunk Soros ellenzéke”
#ez történik
#Orbán Viktor
#belföld
#bevándorlás
#Soros György
#külföld
#fehér férfi
#demográfia
#sport
#Brüsszel
#vélemény
#tudomány
#terrorizmus
#egyetemimetoo

Gulyás Gergely a 888-nak: az uniós tagságunknak jelenleg sokkal több az előnye, mint a hátránya

Horváth K. József

2022.09.26. 11:20

A kormány megpróbál józan maradni. Nem az ellenzék magatartásával foglalkozik, hanem azzal, hogy mi az ország érdeke. Az ország érdeke pedig – bár Brüsszel részéről nyilvánvalóan kettős mércét vagyunk kénytelenek elszenvedni már évek óta – az európai uniós tagság, mivel jelenleg sokkal több az előnye, mint a hátránya – hangsúlyozta portálunknak Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely szerint az elmúlt hetek azt igazolják, hogy nem túl nagyra, hanem túl kicsire sikerült a Puskás Ferenc Stadion és a választások eredményét elemezve azt is elmondta: sohasem gondolta volna, hogy a kommunisták utolsó menedéke a budai hegyekben lesz. Munkatársunk Rákosmentén, a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont avatásán tette fel kérdéseit a miniszternek. 888.hu-interjú.

 

888.hu: Milyen üzenete van egy rendezvényközpont felavatásának háború idején?

Gulyás Gergely: Amikor az önkormányzattal közösen arról döntöttünk, hogy a rendezvényközpontot megépítjük, akkor még lehetetlennek tűnt, hogy a fenntartás is hasonló erőfeszítéseket igényeljen, mint az építkezés. Mégis van okunk az örömre, mert Rákosmente mostantól a kulturális rendezvényektől a szalagavatókon át a sportrendezvényekig egy rendkívül színvonalas közösségi központtal gazdagodott. A csarnok évtizedekig áll majd, a jelenlegi energiaválságon pedig nagyon remélem, hogy legfeljebb egy-két év alatt túljutunk.


888.hu: Rákosmentének nem lett volna közel 12 milliárd forintja, hogy ezt a csarnokot megépítse. Az államnak miért volt fontos a fejlesztés finanszírozása?

Gulyás Gergely: Két okból is. Ezt kérte Riz Levente néhai polgármester és az önkormányzat. A második ok, hogy a közösségeket és a sportot a kormány kiemelten támogatja. Ez a rendezvényközpont e kettőt ötvözi. A rákosmenti iskolások itt színvonalas sportrendezvényeket tarthatnak. Van egy remek NB II-es kézilabdacsapata is Rákosmentének, a csarnok nekik is otthont ad. Kulturális rendezvényekben, koncertekben, közösségi alkalmakban is egészen más keretek között gondolkodhatnak mostantól a kerületben. Aki itt él, hasznát látja mindennek.


888.hu: A magyar labdarúgó válogatott fényes győzelmet aratott Németország ellen. Ugyanakkor tudjuk jól, hogy a stadionépítéseknek mennyi ellenzője volt, milyen visongás övezte ezeket a folyamatokat. Van e a két dolognak összefüggése? A sorozatban sokadik futballsikernek, illetve a továbbra is fennmaradó fanyalgásnak, ellenségeskedésnek?

Gulyás Gergely: A kormány sportra valóban sokat költött. A tömegsportra legalább annyival többet, mint az élsportra. A stadionépítéseket ebből azért emelték ki, mert azt találta az ellenzék a legtámadhatóbbnak. Ha valaki belegondol abba, hogy az olaszok elleni meccsre az első tíz órában 200 ezer jegyigénylés érkezett a Puskás Ferenc Stadionba, akkor inkább azt lehet felvetni: nem építettünk-e túl kicsi stadiont. Az élet alapvetően igazolta ezeket a döntéseket. 2019-re minden új stadion megépült, ezért most már az örök károgóknak is érdemesebb azért drukkolni, hogy legyenek olyan nagy nemzeti sportteljesítmények, amelyekre minden magyar büszke lehet. Még azok is, akik mindent megtettek azért, hogy ne biztosítsuk a sikerek eléréséhez szükséges feltételeket. Az, hogy oda-vissza megvertük az angolokat, most pedig Németországban arattunk győzelmet, önmagában is bizonyítja, hogy a sportra és a „sportok királyára”, a focira fordított pénzek nem hiábavaló kiadások.

 

888.hu: A lelátókon lobogó nemzeti színű zászlók, a lelkes és sportszerű buzdítás, a himnusz közös éneklése megdobogtatja a szívet. Egy-egy ilyen győzelem a nemzeti öntudatra milyen hatással van?

Gulyás Gergely: Minden sportsiker erősíti a nemzeti öntudatot, ebben a labdarúgásnak kiemelt szerepe van. Az az igazságtalan, de a valóságnak megfelelő helyzet, hogy számtalan sportágban lehet valaki világklasszis, nyerhet olimpiai aranyérmet, de a labdarúgásban elért győzelmek közösségi értékével semmi nem tud felérni.

 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a Riz Levente Sport- és Rendezvényközpont (RSR) megnyitó ünnepségén Budapesten, a XVII. kerületi Pesti úton Fotó: MTI

 

888.hu: Akik a stadionépítéseket ellenezték, azok most azt támogatják, hogy ne kapja meg Magyarország a neki járó pénzt az Európai Uniótól. Hogyan lehet egy ilyen feszült, nehéz helyzetben józanul kormányozni?

Gulyás Gergely: Érdekes, de a valóságtól nem teljesen elrugaszkodott összefüggés. Hogy egy másikat is mondjak, az az ellenzék, amely jogellenesen hatalmas külföldi pénzeket kapott a választási kampányára, mindent megtesz azért, hogy a magyar tanárok, egészségügyi dolgozók és a hazai gazdaság ne jusson hozzá a nekünk jogszerűen járó forrásokhoz. Nagyon nehéz belátni még azoknak is, akik a kormánnyal szemben kritikusak, ne adj’ Isten kifejezetten utálják a kormányt, miért jó az, ha a magyar pedagógusok, a magyar egészségügy vagy a magyar gazdaság nem jut további forrásokhoz. A kormány józanul mérlegel, higgadtan dönt és nem az ellenzék magatartásával foglalkozik, hanem azzal, hogy mi az ország érdeke. Az ország érdeke pedig – bár Brüsszel részéről nyilvánvalóan kettős mércét vagyunk kénytelenek elszenvedni már évek óta – az európai uniós tagság, mivel jelenleg sokkal több az előnye, mint a hátránya. Ezért mindazokat az előnyöket, amelyek ebből következnek, érdemes kihasználni. Ezért törekszünk racionális megállapodásra jutni Brüsszellel. Hogy aztán az sikerül-e vagy sem, majd meglátjuk, most mindenesetre jól állunk.

 

888.hu: A XVII. kerületi választókerületnek van egyedül Budapesten fideszes országgyűlési képviselője. Jelképez-e ez valamit a főváros esetleges fideszes jövője szempontjából?

Gulyás Gergely: Egyszerre fontos és szimbolikus eredmény, hogy Dunai Mónika képviselőtársunk itt győzelmet tudott aratni. Azt mutatja – és ezt az időközi választások eredményei is megerősítik –, hogy Budapesten is tudunk nyerni. A rendszerváltoztatás óta van egy olyan választójogi rendszerünk, amely Budapesten az ellenzéknek kedvez, mert csekély többséggel is meg tudja szerezni az egyéni mandátumok többségét. Azt látjuk, hogy soha olyan jól nem szerepeltünk Budapesten, mint 2019-ben, a fővárosi választók közel 43 százalékának bizalmát sikerült kiérdemelnünk. Sok szoros küzdelem volt a fővárosban, de ez egyelőre csak itt, Rákosmentén volt elegendő arra, hogy egyéni mandátumot is szerezzünk. Pesten fej-fej mellett állunk a baloldallal, a fővároson kívül a városokban – ideértve a megyei jogú városokat is – és a falvakban sehol nincsenek. Sosem gondoltam volna, hogy a kommunisták utolsó menedéke a budai hegyekben lesz. Mindenesetre az eredmény Budapesten is még több munkára kell, hogy sarkalljon bennünket és akkor bízhatunk benne, hogy itt is egyre több olyan választókerület lesz, ahol Dunai Mónika képviselő asszonyhoz hasonló sikereket tudnak elérni a jelöltjeink.

 

EZEK IS ÉRDEKELHETNEK

OLVASTAD MÁR?

MÉG TÖBBET SZERETNÉK
Vissza az oldal tetejére